Sivut

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Ajatuksia kotiutumisesta

Tänään pojat pääsevät ensimmäiselle kotilomalle! <3 Mennään sairaalaan Jessen kanssa tänään yhden aikaan ja tavataan Jorvin sosiaalityöntekijä (sairaalan käytäntö) kahdelta. Kolmelta syötetään pojat, minkä jälkeen lähdetään kotiin. Palataan sairaalaan maanantaina aamupäivällä. Pojat ovat vielä maanantai-tiistai välisen yön sairaalassa, koska lääkäri haluaa ottaa EKG-käyrää yön yli varmistuakseen, ettei pulssissa tule laskuja. Jos kaikki näyttää normaalilta, kotiudutaan tiistaina ja Jessellä alkaa ainakin viikon isyysloma (toivottavasti kahden)!

En muista olenko maininnut täällä, mutta siis Jimillä on ollut apneointia eli hengityskatkoksia. Molemmat pojat ovat saaneet kofeiinia (ei päästä liian syvään uneen = lääke hengityskatkoksiin), koska myös Theolla esiintyi muutamia katkoksia. Hengityskatkoksia tuli, kun pojat vaipuivat liian syvään uneen ja tavallaan unohtivat hengittää. Lääkärin mukaan poikien katkokset eivät ole missään vaiheessa olleet vakavimmasta päästä, koska molemmat ovat korjanneet tilanteen itse. Joskus Jimiä piti vähän silitellä selästä, että havahtui hengittämään.

Theolla lopetettiin kofeiini jo reilu viikko sitten ja kaikki on mennyt hyvin. Jimin kofeiini loppui tiistaina. Kofeiinin puoliintumisaika elimistössä on hidas eli sen vaikutus lakkaa kokonaan vasta noin viikon kuluttua lopetuksesta. Tämän takia pojat ovat "tarkkailussa" vielä ma-ti välisen yön. Tiistaina molemmat ovat jo täysin ilman lääkettä ja nähdään varmuudella tuleeko katkoksia vielä.
Jos Jimillä esiintyy vielä apneaa, kofeiini aloitetaan uudelleen ja lopetetaan vasta laskettuna aikana. Keskosilla apneointi on aika yleistä, koska keuhkot eivät ole vielä täysin kehittyneet. Useimmiten apneointi häviää lasketun ajan jälkeen.


 Apneoinnin takia molemmat pojat lähtevät tänään sairaalasta monitorien kanssa. Pojat ovat monitoreissa kiinni aina yöllä ja jos ovat "ilman valvontaa" eli nukkuvat vaikka pinniksessä makkarissa mun ollessa olkkarissa. Monitori hälyttää aina, kun pulssi tai happisaturaatio laskee liian alas tai siinä tulee jotain häikkää. Ollaan totuttu sairaalassa tarkkailemaan poikien monitoreja ja osataan hyvin käyttää niitä ja laittaa tarvittavat johdot yms. Kotimonitori on kuulemma todella herkkä ja kilkattaa usein myös ilman syytä esim.kosketushäiriöstä johtuen. Saa nähdä miten pystyn yhtään rentoutumaan tai nukkumaan. Sairaalassakin hätkähdän heti jos kilkatus alkaa.

Kotiutuminen jännittää tosi paljon. Eniten varmaan juuri apneoinnin takia. Mitä teen jos monitori hälyttää eikä pulssi palaudu tai hengitys kulje? Puhuttiin tästä hoitajan kanssa toissapäivänä ja hän sanoi, että pitää soittaa 112, antaa tekohengitystä ja odottaa apua. Mulla menee kylmät väreet, kun ajattelenkaan moista. Se olisi ihan hirveää! Toisaalta jos oltais ilman monitoreja kotona, nukkuisin vielä vähemmän, kun olisin jatkuvasti kokeilemassa hengittääkö pojat. Pitää luottaa lääkäreiden arvioon, eihän ne kotiuttaisi poikia jos jotain olisi vialla.

Jos päästään tiistaina pysyvästi kotiin ilman kofeiinia, monitorit jää sairaalaan. Jos Jimillä aloitetaan kofeiini uudelleen, monitori pysyy matkassa mukana laskettuun aikaan.

Syömisen suhteen en stressaa tai jännitä juurikaan. Pojilla on mennyt niin hyvin sairaalassa ja kotona syömisen sanotaan vielä paranevankin. Pojat tulevat kotilomalle nenämahaletkujen kanssa eli osa maidosta menee sitä kautta. Meille sanottiin, että joka toinen syöttökerta voi mennä neniksestä jos pojat ovat unisia. Poikien jaksamisen mukaan katsotaan syötetäänkö pullosta/rinnasta vai neniksestä. Nenämahaletkun käyttö on aika iisiä, opittiin se jo Lastenklinikalla. Neniksen tulee vaihtamaan Jorvin kuntoutusohjaaja viikon-kahden viikon välein, riipuen toki kauanko pojat nenistä tarvitsee. Lääkäri arvioi eilen, että varmaan noin 2 viikkoa. Nenis huuhdotaan joka syötön jälkeen ja sitä kautta laitetaan tarvittaessa myös ravintolisiä.


 Kotona pojat saavat BMF:ää eli maitoon sekoitettavaa ravintolisää (protskua, vitamiineja...) suunnilleen 3,5-4 kiloon asti. Sitä menee 5 pussia vuorokaudessa noin puolet pussista yhteen syöttökertaan. Tämä tarkoittaa, että vaikka imettäisin, pulloa tarvitaan kuitenkin, että saadaan BMF menemään. Aika rasittavaa säätämistä. Pojilla menee rautalisä 1 ikävuoteen asti ja D-vitamiini menee täysiaikaisen vauvan tavoin. Keskostippoja ei onneksi tarvita!   

Eilen meillä oli lääkärin kanssa kotiutuskeskustelu. Kysyin onko jotain mitä pitää välttää, kun kotiudutaan keskosvauvan kanssa verrattuna täysiaikaiseen. Lääkäri vastasi, että kunhan ette ihan heti saunaan mene :-D Kehotti olemaan stressaamatta kauheasti siitä mitä "saa ja ei saa tehdä". Voidaan elää, kuten täysiaikaisen vastasyntyneen kanssa. Erityistä huomiota on kiinnitettävä käsihygieniaan ja ettei mennä mihinkään missä on paljon ihmisiä.

En yhtään tiedä mitä pukea pojille, kun lähdetään sairaalasta. Hoitaja sanoi, että normaalit sisävaatteet (pitkähihainen body, pitkät housut, sukat, pipo) ja peitto riittävät. Tuntuu oudolta, kun sairaalassa pojat ovat olleet tosi kuumassa huoneessa normivaatteissa ja kahden peiton alla. !? Miten te olette pukeneet vastasyntyneen tai erityisesti keskosen näillä ilmoilla? Eihän me tietenkään ulkona oleskella vaan mennään suoraan autoon ja autosta alle 10 minuutin ajomatkan jälkeen kotiin.

Mitähän muuta... Oon jännityksessä ja innoissani täällä. Kohta meen valitsemaan poikien kotiutumisvaatteet, pesen pyykkiä (äitiyspakkausten vaatteet edelleen pesemättä ja silti pyykkikori on täynnä, vaikka pesukone pyörii joka ilta?!) ja sit lähdetäänkin poikien luo! Tästä se oikea vauva-arki alkaa! <3 xxxx

ps. tässä poikien nurkkaus!  Ainu-puput on vielä sairaalasängyssä.

   

24 kommenttia:

 1. Jännää!
  Mä kotiuduin ihan täysaikaisen vauva kanssa ja jännitti kamalasti, en vaan voi kuvitella paljonko sua jännittää!
  Sairaalassa oli jotenkin ihan kummallista, että ne oikeesti antaa sen vauvan mun mukaan ja se vauva on oikeasti mun, eikä sairaalan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuli ihan sama fiilis! Tuntui oudolta lähteä, kun pojat ovat olleet sairaalassa koko tämän ajan ja nyt pääsivätkin kotiin, jonne kuuluvat :D

   Poista
 2. Tsemppiä hirveesti<3 Kuten jo sanoit niin ei ne päästäisi poikia kotiin jos ei uskoisi kaiken menevän hyvin joten yritä nauttia vaikka varmasti jännittääkin! :) Mua jännitti ihan hirveesti kun kotiuduttiin tytön kanssa ( syntyi 37+3 eli oli kuitenkin jo täysaikanen ) mutta se jännitys häviää heti kun kotiovesta pääsee kotiin. Se on jotenkin niin luonnollista olla siellä kotona oman lapsen kanssa. Teillä on vielä tuplasti hommaa, mutta onneksi Jesse jää kotiin edes vähäksi aikaa :)
  Pojat on niiiin suloisia<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Petra! :) Oot ihan oikeassa, pahin jännitys hävisi heti, kun päästiin kotiin. Pojat näyttävät niin ihanilta omassa sängyssään! <3 Hih niin ovat, kiitos <3

   Poista
 3. Voi ihanaa, että saatte pojat kotiin :) Kyllä kaikki menee varmasti hyvin! Tsemppiä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Vaikea tajuta tätä! Tähän mennessä kaikki on mennyt tosi hyvin ja omalla painollaan. Ihana olla kotona poikien kanssa :) Kiitos! <3

   Poista
 4. Tsemppiä ensimmäiseen kotilomaan! :) Kaikki menee varmasti hyvin! :)<3

  kerroin sun blogistas mun kaverille eilen ja sanoin, että odotan aina sulta uusia postauksia ja kuinka hyvällä mielelle tulen kun luen näitä :) Olen todella onnellinen puolestanne. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenni! <3 sun kommentit on tosi piristäviä ja ihania aina! Palkitsevaa kirjoittaa postauksia, kun on niin mahtavia lukijoita! :) Kiitos, oot ihana! <3

   Poista
  2. Palkitsee toki kun saa kommentteja. Ja mä tykkään ehdottomasti laittaa niitä aina! :) Kaikkea hyvää teille :)

   Poista
 5. Oiiiii <3
  Tosi ihanaa, että saatte pojat kotilomalle ja pian kokonaan kotiin!! Hurjasti tsemppiä - kyllä kaikki menee hyvin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Ilta on mennyt tosi hyvin! Oon tuijotellut poikia ja ihaillut, kun ne on niin söpöjä! :) Kiitos kovasti Veera! <3

   Poista
 6. Voi ihanaa, mua jännittää teidän puolesta. Ihanaa kotilomaa teille!

  Itse tulin viime elokuussa kotiin täysiaikaisen vauvan kanssa, jolle puiin pitkät housut, sukat, t-paita bodyn, hupparin, pipon ja tumput, :D Ei ollut ainakaan kylmä, mutta ulkona olikin tuolloin varmaan +10 astetta enemmän kuin mitä nyt lämpömittari näyttää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Suvi! :) Meillä oli suunnilleen samalla tavalla päällä + paksu peitto ja harso. Hyvin tuntuivat pojat pärjäävän ja kotimatka olikin lyhyt. Kiitos kommentista! :)

   Poista
 7. ihanaaa et kaikki on menny hyvin<3
  ps. meillä tuollai baby-taulu kans :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä <3 Aijaa, näin sen toissapäivänä Tarjoustalossa ja oli ihan pakko ostaa, se on ihana! :)

   Poista
  2. mä ostin robinhoodista :D niin suloisia pieniä poikia<3 mä synnytin ihan täysiaikaisen joten en osaa kuvitellakkaan milta tuntuisi jättää lapsi/lapset sairaalaa :( aleksilla oli hengitysvaikeuksia kanssa synnytykse jälkee ja sen jälkee oli jotkut arvot koholla ja joutui 4päiväks lastenosastolle.

   Poista
 8. Ihanaa, että saatte pojat kotiin! Tsemppiä ja eiköhän kaikki mene paremmin kuin hyvin. :)

  Pst. Ihanaa kun ainekin tähän mennessä olet ehtinyt postailla usein. Ihana lukea näitä sun tekstejä ja teidän kuulumisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Kiitos kovasti Kaisa! <3 Kiva kuulla! :) Asiaa on ainakin paljon, jatkuvasti on mielessä uutta kerrottavaa. Toivottavasti ehdin ja jaksan postailla yhtä usein myös poikien kotiutuessa kokonaan. Yritän ainakin! :)

   Poista
 9. Onnea ensimmäisestä kotilomasta! :-) Toivottavasti menisi kaikki hyvin, ja pojat pääsisivät silloin tiistaina pysyvästi kotiin. <3

  VastaaPoista
 10. Oi, tsemppiä ekaan kotilomaan! :) Ootte ihana perhe. <3

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3