Sivut

tiistai 10. syyskuuta 2019

"Raskaus ei ole sairaus", totesi lääkäri

Ei ole, ei. Raskaus voi silti tuoda mukanaan oireita, jotka saavat olon tuntumaan hyvin sairaalta.

Kuulun niihin, jotka kärsivät raskauspahoinvoinnista. Pahoinvointi on kokonaisvaltaista, jatkuu ympärivuorokautisena ja hallitsee ja rajoittaa elämää. Voimat on loppu, energia on nollassa, pienikin arkinen tekeminen saa sydämen hakkaamaan, kuumat ja kylmät aallot vaeltaa kropassa, etova olo vaihtelee pahasta hyvin pahaan, kaikki ällöttää ja mieli on sumussa.

Omalla kohdallani raskauspahoinvointi oli kaikkea yllämainittua. Olo oli kuin krapulaisella x 100.


Voitte kuvitella miltä tuntui kuulla lääkärin toteavan, ettei raskaus ole sairaus.    

Se oli viimeinen käyntini kyseisellä noin 60-vuotiaalla mieslääkärillä. Jätin palautetta. 

Oman kokemukseni nojalla en voisi koskaan käyttää kyseistä fraasia. Kukaan muu kuin raskaanaoleva itse ei tiedä miltä kropassa tuntuu. Jokainen raskaanaoleva ja jokainen raskaus on erilainen.

Koko ensimmäisen raskauskolmanneksen kummassakin raskaudessa olin kuin kävelevä zombi. Pahoinvointi oli kamalin oire, väsymys ja turvotus hyvänä kakkosena. En todellakaan tuntenut oloani terveeksi ja normaaliksi kertaakaan niinä kuukausina. Koin vain olevani hyvin pahoinvoiva ja väsynyt eikä sen vähätteleminen auttanut asiaa - päinvastoin! 

Paras apu pahoinvointiin ja muihin ikäviin oireisiin on myötätunto ja tsempit!

Oletteko saaneet osaksenne jotain samantyylistä?

6 kommenttia:

 1. Täällä sama! Kaikki terveyden huollon ihmiset hokeneet, niin neuvolassa kuin työterveydessä. Ärsyttää kun ei saa olla raskaana, vaan kaikki odottaa sun suoriutuvan ja edellyttävät että teen saman kuten aina ennenkin. (esikoista odotan) tämän kun olisin tietänyt en varmaan olisi tähän ruvennutkaan. Nyt toivoen että "pysy pieni matkassa ja synny terveenä" <3

  VastaaPoista
 2. Työterveydessä ramppasin usealla eri lääkärillä, ja tuntui että sekä työpaikan johtaja että työkkärilääkärit yrittivät väkipakolla pitää työelämässä, vaikka puolenvälin jälkeen vointi huononi kunnolla. Selkäkivut olivat (ja ovat edelleen) läsnä, kivuliaita supistuksiakin alkoi olla. Arjen pakollisista askareistakin alkoi tulla todella työläitä. Kauppaankaan en uskaltanut yksin lähteä. Johtaja vain sanoi, että jokaisesta supistuksesta tulisi olla kiitollinen, "naisen keho valmistautuu tulevaa synnytystä varten". Ei siis ottanut minun kokemia tuntemuksia vakavasti. Vertasi kovasti vain omiinsa. Jäi paska maku suuhun kyllä sekä lääkärien että johtajan puheiden jälkeen. Kiitollinen olen esimiehelleni, joka tuki kaikessa ja itsekkin ihmetteli miten meni niin kauan saada lääkäri ylipuhuttua sairasloman kirjoittamiseen. Raskaus ei ole sairaus, mutta voi aiheuttaa vaivoja jotka saavat tuntevan itsensä sairaaksi. Jokainen raskaus on omanlaisensa, eikä kenelläkään ole oikeutta vähätellä toisen raskaanaolevan tuntemuksia! <3

  VastaaPoista
 3. Ekassa lääkäri käytti juuri tuota lausetta kun menin hakemaan sairaslomaa 1kk ennen äitiysloman alkua kun en pystynyt jatkuvien supistusten takia reissaamaan Kouvola-Lahti -väliä eli kävelemään junamatkan lisäksi 6-7km. Kirjoitti sitten kuitenkin sairasloman...

  VastaaPoista
 4. Itsekin kuulin samaisen lauseen ensimmäisessä raskaudessani, juurikin vanhemmalta mieslääkäriltä. Raskaus ei ole sairaus, mutta minunkin tilanteessani se ei aina tunnu siltä. Tähän mennessä raskauden takia minulle on todettu jo diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta, olen vasta rv16. Olen niin kyllästynyt siihen, miten ulkopuoliset saa päättää miltä raskaanaolevista pitäisi tuntua.

  VastaaPoista
 5. Ei ole kokemusta raskauksista, mutta sairastan endometrioosia ja aikaan ennen diagnoosia kävin eräällä vanhemmalla mieslääkärillä hakemassa syytä ja apua tosi tuskallisiin kuukautiskipuihin. "Kuukautiskivut, hah! Sellaisia ole olemassakaan muuta kuin naisten kesken sovittuna. Äitisikö on opettanut, että kuukautisten aikaan pitää ottaa sairaslomaa?" Kommentti oli tosi loukkaava siksikin, etten ole äitini vaan isäni kasvattama ja meillä kotona ei taatusti neuvottu esittämään kipeää menkkojen aikana.

  VastaaPoista
 6. Kyllä. Aikanaan hain töistä sairauslomaa raskauden puolivälissä voimakkaiden supistusten takia. Vanhempi mieslääkäri sanoi, "ennen vanhaan naiset meni navetasta suoraan synnyttämään ja synnytyksen jälkeen takaisin navettaan hommiin", et koitapa pärjätä. Jouduin hakemaan sairauslomani toiselta lääkäriltä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3