Sivut

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Vauvan kehitys vaikuttaa yöuniin

Kääntyminen, ryömiminen, konttaaminen, seisominen... 

Suuret kehitysvaiheet näkyvät helposti vauvojen yöunissa. Uutta täytyy harjoitella myös öisin, mikä häiritsee unta. Ellenillä eri kehitysvaiheet vaikuttavat todella paljon uneen.

Neljän kuukauden iässä Ellenillä alkoi ne kuuluisat yöhulinat. Siitä lähtien yöt ovat olleet pääosin katkonaisia ja suurimpana syynä levottomuuteen on ollut erilaisten taitojen harjoitteleminen. Ensin hän opetteli kääntymään ja puolivuotiaana hän alkoi unissaan nousta konttausasentoon ja heräsi siihen itkien.

Meni useampi kuukausi, kunnes Ellen oppi konttaamaan ja samantien yöt rauhoittui. Hän ei muutamaan viikkoon herännyt kuin kerran syömään ja muuten hän nukkui levollisesti.

Vinkki! Ollaan yleensä kotona otettu Elleniltä sukat pois, jotta hän pääsee paremmin konttaamaan. Ostin Polarn O. Pyretiltä "konttaussukkia", joissa on jalkapöydän kohdalla "jarrut". Sukat ei ole lainkaan liukkaat vaan antaa hyvän tuen kontata. Plussaa kauniista väristä!  

Nyt olemme taas uuden äärellä, kun Ellen pyrkii seisomaan. Herään useamman kerran yössä siihen, kun hän seisoo sängyssään pinnoja vasten osaamatta laskeutua. Hänet täytyy joka kerta auttaa takaisin makuuasentoon, jolloin hän jatkaa unia. Toivottavasti hän oivaltaa pian miten pääsee itse alas, jotta katkonaisista öistä päästään. Mikään muu tässä ei taida auttaa kuin aika.

Pakko sanoa, että tavallaan huojennuin tajutessani yölevottomuuden johtuvan pääosin uusien taitojen harjoittelemisesta. Se on konkreettinen "todiste" siitä, ettei yölevottomuus ole ikuista vaan tunnelin päässä näkyy valoa.

Oletteko huomanneet samaa?   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3