Sivut

maanantai 12. tammikuuta 2015

Hengitysvaikeuksia

Piti tulla viime viikolla päivittämään tänne 1,5-vuotiaiden kuulumisia neuvolan jälkeen, mutta niin ne pojat sairastuivat taas. Arvasin, että pian ollaan kipeänä, koska pojat leikkivät eli söivät neuvolassa yhteiskäytössä olevia leluja. Syksyn perhekerhoilu yms. tapaamiset jäi pitkälti sen takia tauolle, kun kolmen viimeisimmän käynnin jälkeen oltiin kipeinä. Pienikin flunssa ja erityisesti Jimi on samantien osastohoidossa. Niin kävi siis nytkin.


Perjantaiaamuna jo uumoilin flunssaa, kun Jimi ei vaikuttanut ihan omalta itseltään. Tyhmänä ei menty sinä päivänä lääkäriin, Jimi huusi koko seuraavan yön. Viikonloppu kitkutettiin kotona vältellen päivystystä ja siellä jyllääviä tauteja ja pitkiä jonoja (ajateltiin odottaa maanantaihin ja mennä terveysasemalle). Theo nukkui pari tuntia yössä, mutta Jimi valvoi käytännössä koko viikonlopun. Viime yön huuto oli ennenkuulumatonta, jotain aivan kamalaa. Aamuviiden aikaan Jimin hengitys oli mennyt nopeasti todella huonoksi ja vaivalloiseksi enkä pystynyt enää olemaan kotona. Jesse jäi Theon kanssa kotiin ja minä lähdin Jimin kanssa päivystykseen. Onneksi muita ei ollut ja saatiin heti hoitoa. Jimi tosin todettiin kiireelliseksi eli oltaisiin päästy hoitoon heti muutenkin.

Käytiin kehkokuvissa ja verikokeissa ja Jimi sai montaa eri hengitettävää lääkettä. Ressu oli siinä vaiheessa jo niin väsynyt ja kipeä, ettei jaksanut tehdä mitään. Kahdeksan aikaan aamulla meidät siirrettiin lasten infektio-osastolle ja me molemmat oltiin totaalisen loppu. Jimillä se valitettavasti näkyi siinä vaiheessa yliaktiivisuutena... Syötiin aamupala, Jimi sai lisää lääkettä tasaisin väliajoin ja keuhkokuvista epäilty keuhkokuume rajattiin pois. Diagnoosina paha korvatulehdus, keuhkoputkentulehdus ja infektioastmaan liittyvä hengenahdistuskohtaus. Olin henkisesti varautunut viettämään osastolla taas ainakin muutaman päivän, mutta yllätykseksi me päästiinkin kotiin jo tänään. Jimin hengenahdistus laukesi aika hyvin, poika virkistyi ja astmalääkettä päätettiin jatkaa nyt ilman kokeilutaukoja. Se on vaan hyväksyttävä, että Jimillä menee pieninkin flunssa heti keuhkoihin ja yleensä siitä seuraa osastoreissu. Onneksi tällä kertaa "päästiin vähällä". Saatiin hyvät lääkkeet ja niillä toivon mukaan Jimi kykenee olemaan kotihoidossa.

KOTIIN! :)
Huomenna suuntaan aamulla Theon kanssa lääkäriin, koska Theollakin on mitä ilmeisimmin ainakin korvatulehdus. Samoja tunteita käydään taas läpi kuin jokaisella aiemmallakin sairastelukerralla. Kolme yötä, yhteensä noin 4 tuntia unta ja sekin pätkissä... Ahdistaa tällainen tartuntaherkkyys. Meillä piti alkaa tänään se kauan odottamani perhekerho, muttei päästy sinne. Tullaankohan koskaan edes pääsemään jos pojat sairastuu tyyliin aina perhekerhon jälkeen? En haluaisi joutua välttelemään tuollaisia paikkoja, koska se tarkoittaa karrikoidusti sitä, että sitten ollaan joko kotona tai pihalla leikkimässä. Toisaalta taas en halua "hakemalla hakea" meille tauteja ja sitä kautta viikkojen sisällä olemista ja huudettuja öitä. Nauroinkin tänään lääkärille, että kuulostan varmaan ylihysteeriseltä jne., mutta lääkärikin totesi Jimin sairastuvan herkästi. Yhtenä syynä pidetään keskosuutta. xxxx 

Onko kokemusta tämäntyyppisestä herkkyydestä?    

27 kommenttia:

  1. Kamalaa että noin helposti sairastuvat :( Mites sitten kun menevät päiväkotiin? tuleeko se olemaan sitten samanlaista? Melkee kaikki sairastuvat helposti sen ensimmäisen vuoden.. mutta jos teidän pojat tai ainaki Jimi vielä helpommin. On kyllä rankkaa <3 Paranameisia pojille <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Mietin samaa... Siitä tulee varmaan ihan kamalaa. Ajatuskin tulevasta syksystä ahdistaa tämän takia :( Kiitos Diana, pojat voi jo paremmin! :)

      Poista
  2. Hei! Törmäsin ihan sattumalta blogiisi ja koska meillä on tästä infektioastmasta kokemusta niin pari kommenttia. Nyt 7-vuotias lapsemme kärsi hengenahdistuksesta aina ollessaan kipeänä 1v 3 kk eteen päin. Pari vuotta oltiin kaikki talvet osastolla aina, kun tuli pienikin flunssa (ja niitä oli usein). Ensimmäisenä vuotena päiväkodissa tuli reilusti enemmän poissaoloja kuin terveitä hoitopäiviä.

    Tätä kamalaa sairastelurumbaa kesti muutaman vuoden, hiljalleen laantuen. Saatiin myös hyviä kotilääkkeitä ja kun niitä oppi käyttämään ennakoivasti, niin osastokeikat alkoivat vähenemään. Paras lääke näihin taitaa olla ikä, useimmilla infektioastma paranee itsestään, eikä myöhemmällä iällä sillä ole todettu olevan yhteyttä ns. normiastmaan. Näin ainakin lääkäri meille totesi.

    Tänä kesänä saatiin virallisestikin terveen paperit, viimeisin paha hengenahdistus on meillä ollut puolitoista vuotta sitten.

    Kovasti jaksamista sinne, infektioastma on kyllä viheliäinen juttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiros kommentista! :) On teillä ollut rankkaa, huh! Pelkäänpä, että juuri tuohon suuntaan tämä on menossa, kun nyt viimeisimmät flunssat on vieneet osastolle. En kestä ajatellakaan päivähoidon aloittamista ja sitä sairastelun määrää... :/ Ihan mahtavaa, että teillä oireilu loppui! Olen myös kuullut, että se usein häviää iän myötä, toivottavasti myös Jimin kohdalla! Täytyy vaan hyväksyä asia ja jaksaa raskaat flunssakaudet... Kiitos paljon! :) Mukavaa kevättä!

      Poista
  3. Ei ole kokemusta tuollaisesta kamaluudesta, mutta tämä postaus toi mieleeni joulua edeltävän sairaalareissun kun A-murulla oli kurkunpääntulehdus ja parainfluenssa. Silloin hän sai tiuhaan avaavia hengiteltäväksi ja oli kyllä kamalaa. :( Olimme osastolla 4 päivää ja pääsimme parahiksi kotiin ennen joulua. Saimme kuitenkin lääkäriltä ohjeen annettavaan elvytysadrenaliiniin ambulanssille jos henki menee ahtaalle. Onneksi sitä ei tarvittu! Lapset ovat kyllä sissejä! <3

    Tässä meidän sairaalapostaus jos haluat käydä lukaisemassa:
    http://kunaitikelaa.blogspot.fi/2014/12/murun-sairaalareissu.html

    Pikaista paranemista sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei :/ Kamalalta kuulostaa! Pienten sairastelu on kurjaa, mieluummin ottaisin itse kaikki taudit! Onneksi A parani suht nopeasti ja pääsitte joulunviettoon kotiin! <3 Kiitos Selina! :)

      Poista
  4. Voi poloista :( On se vaan ikävää kun lapsi/lapset sairastaa. Onneksi nykyisin on olemassa tehokkaita hoitokeinoja! Meillä onneksi vielä oltu terveenä (naperot 5kk), vaikka keskosina (poika pikkukeskonen) vauvat syntyivät. Milloin teillä sairastelut alkoivat, muistatko? Ja kuinkahan yleisiä tuollaiset infektioastmat esimerkiksi on keskosilla? Paranemisia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, ottaisin itse mieluummin taudit kuin että lapset joutuvat sairastamaan :/ Onneksi teidän pienet on säästyneet sairastelulta. Meillä alkoi muistaakseni vasta vajaan vuoden iässä ja se olikin tämän kierteen alku. Oliskos sitä ennen ollut yksi kunnon flunssa n.7-8 kk iässä..? Flunssakierrettä ennen olikin refluksi ja allergiaoireilu :/

      Itselle on jäänyt meidän tilanteesta sellainen fiilis, että kaikkea koitetaan perustella sillä, kun pojat ovat keskosina syntyneet niin "keuhkot ei ole kehittyneet kunnolla", "vastustuskykyä ei ole tullut tarpeeksi" jnejne. Tottahan nuo on, mutta ärsyttää se että eka vastaus kaikkiin oireisiin ja ongelmiin on keskosuus ja sillä koitettiin perustella mm.refluksi ja maitoallergiasta johtunut yöhuuto. Ikäänkuin sillä olisi "kuitattu" kaikki, sen sijaan että oltais mietitty miten oireilua voi helpottaa. Vähän karkasi nyt vastaus. Hassua kyllä, että Theolla oli alussa enemmän vaikeuksia keuhkojen kanssa kuin Jimillä, mutta nyt Jimillä. Eli ei se alkukaan aina kaikkea määritä. Infektioastman yleisyydestä lääkäri sanoi meille, että on varsin yleistä keskosina syntyneillä. Mutta tiedä sitten, toivottavasti te säästytte siltä ja muultakin sairastelulta! :)

      Poista
    2. Kiitos - toivottavasti näin käy, että säästymme vastaavilta :)

      Totta, ettei kaikkea pitäisi keskosuuden piikkiin laittaa! Ja jos tilanne/sairaus on jo edennyt tiettyyn pisteeseen (joudutaan esim. menemään hoitoon), onko sillä loppujen lopuksi väliä mistä ongelmat johtuvat - senkus vaan hoidetaan ne pois jos se vain suinkin on mahdollista! Itse en ole itse asiassa ajatellut keskosuudesta mahdollisesti seuraavia "ongelmia". Naperot sairastaa joskus joka tapauksessa ja sitten mennään sen tilanteen mukaan! Ei siinä vaiheessa ole sillä syyllä merkitystä, kärjistetysti sanottuna. Tietysti esim. allergioiden ja astman kohdalla pitää ajatella miten elämää järjestää, jotta lapsi pysyisi mahdollisimman terveenä (välttää allergisoivia juttuja jne.) mutta siis kauempaa, kuten keskosuudesta, niitä syitä tuskin tarvitsee lähteä selvittämään.

      Mukavia ja terveitä päiviä koko perheelle!

      Poista
  5. Kovasti tsemppiä teille sairastelun keskellä<3 Ootteko te ottanu influenssarokotteen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annina! <3 ei olla otettu, nyt vaan tiukasti sormet ristissä ettei nyt sitäkin vielä saada.

      Poista
  6. Pikaista toipumista pienille muruille ja jaksamista sulle.

    Mulle tuo infektioherkkyys- ja astma on valitettavan tuttua, tosin jo vuosien takaa. Mutta sun juttuja poikien sairastamisesta lukiessa tulee mieleen tuo aika. Mun poika (syntynyt pikkukeskosena) oli lähes vuoden toistuvasti sairaana sen jälkeen kun aloitti päiväkodissa kolmen vanhana. Oli niin kauhean surullista katsoa pienen ihmisen hengenahdista ja yskimistä, kun keinot auttamiseen oli aika vähäiset. (Toki lääkkeet astmalääkkeet lopulta auttoivat ja helpottivat oloa). Diagnoosiksi mekin sitten lopulta saatiin infektioastma, josta ikävä kyllä sitten kehittyi koko aikaisesti lääkittävä astma. Tosin pojallani on BPD, jota onneksi sun pojilla ei ole ollut (eihän?).


    En ole lääkäri, enkä halua neuvoa millään muotoa, mutta kannattais ehkä kysyä lääkäriltä Jimin astmalääkityksen jatkamisesta vähän pitempään, että keuhkot ehtisivät kunnolla parantua. Meillä mielestäni vähän aikaa auttoi sekin.

    Toivon teille parempia aikoja, kun kevätaurinko kohta alkaa paistaa.

    halauksin Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! :) Voi ei, sielläkin! Pelottaa niin paljon päivähoidon aloitus juuri tuon takia... Onneksi siihen on vielä aikaa, vaikken uskokaan Jimin infektioastman helpottavan siihen mennessä. Jimillä ja Theolla ei todettu BPD:tä, vaikka alussa olikin hankaluuksia keuhkojen kanssa. Lääkäri päätti jatkaa astmalääkitystä ainakin kesään asti, jolloin käydään kontrollissa uudelleen ja mietitään tilannetta. Olen tyytyväinen, koska loppusyksy meni paljon paremmin (silloin oli lääke käytössä) kuin nyt alkutalvi.

      Kiitos kommentista ja mukavaa keväänalkua! :)

      Poista
  7. Ilmeisesti keskosina syntyneillä tällaiset ovat aika yleisiä (?), mutta oletteko miettineet sitä vaihtoehtoa, että teillä saattaa myös olla hometta asunnossanne... Kun sehän nyt tunnetusti lisää infektioalttiutta (mm. korvatulehdukset) ja esim. astmaa aiheuttaa/pahentaa. :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ollaan mietitty, vaikkakin nämä oireet ja sairastelut alkoivatkin jo edellisessä asunnossamme asuessamme. Aiomme kuitenkin vielä tarkastaa nykyisen kotimme :)

      Poista
    2. Ok, hyvä että tarkastatte asian! Onko siis vuokra vai omistus? Ilmeisesti vuokra, jos kuntotarkastusta ette ole ennen ostamista teettäneet? Voi olla kyllä melkoinen taistelu saada kunnolliset tutkimukset, jos ei oma ole.
      (Suuressa osassa asunnoista on pieni tai isompi homeongelma. :| Sinänsä siis ihan mahdollista, että olette kaksi kertaa peräkkäin sellaisessa...)

      Toivottavasti ei silti homeesta olisi kyse, ja teidän sairastelutkin alkaisivat helpottaa.

      Poista
    3. Ops, sanoin väärin. Tähän on tehty kuntotarkastus ennen kuin ostimme ja muutimme tähän. On siis omistusasunto, johon muutettiin viime kesänä. Jesse tarkastaa kuitenkin varmuuden vuoksi uudelleen, kun saa töistä tarvittavat vehkeet sitä varten :)

      Poista
    4. Jep jep... Ei niihin kannata täysin luottaa.
      http://www.hs.fi/kotimaa/a1411786354367?jako=36614fec58498798a0d55c5e85f486cf

      Poista
  8. Ikävä juttu, että sairastelette.. Paljon tsemppiä ja jakamista <3 Kyllä se vaan täytyisi aina muistaa olla silloin kiitollinen terveydestä, kun terveenä saapi olla, itse ja lapset.. Tuppaa vaan aina vaan unohtua..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Niin pitää! Ainakin minä myös olen, koko syksyn ja alkutalven olen välillä oikein vaatinut itseäni pysähtymään ja miettimään miten ihanaa on olla terve ja nauttimaan siitä. Se ei todellakaan ole meille itsestäänselvyys.

      Poista
    2. Niinpä! Onneksi teilläkin nyt ilmeisesti helpottamaan päin! Parit kirjoitusvirheet ed. kommentissani, sitäpä tämä kerääntynyt univelka teettää XD Meillä on 6 kk ikäiset kaksoset ja ainakin vielä ollaan saatu olla terveenä.. Oli muuten ihana tuo olen kiitollinen - postaus! Löysin blogisi silloin odotusaikana ja tämä on aivan ykkönen, sinulla on ihana elämänasenne ja perhe. Jään seurailemaan! Sanni

      Poista
  9. Mietin samaa kuin anonyymi yllä, että onko asuntonne tutkittu. Ystäväni sai voimakkaat oireet lapsena hometalosta, jossa ei home edes haissut eivätkä muut perheessä oireilleet. Toivottavasti asuntonne on "puhdas", mutta voisi olla järkevää sulkea se vaihtoehto pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me ei olla tutkittu nykyistä asuntoamme, mutta aiotaan se tehdä. Oireilu ja sairastelu kylläkin alkoi jo edellisessä asunnossamme asuessamme, joten toivotaan ettei se liity millään tavalla nykyiseen kotiimme :)

      Poista
  10. Ne influenssarokotteet on kyllä ihan hyvä ottaa,jos on taipumusta muutenkin sairastella :) ja vesirokkorokote myös! Mutta nämä on toki jokaisen omia valintoja :)

    VastaaPoista
  11. Suosittelisin välttämään paikkoja, joissa helposti saa tauteja: kaupat, julkiset kulkuneuvot, neuvolan lelut, kerhot ja paikat, joissa paljon lapsiperheitä. Ikäväähän se on kökkiä kotona tai ulkona, mutta vastustuskyky lienee nyt aika alhaalla, joten sen saaminen kuntoon kestää. Itse en anna lasten juuri leikkiä yleisillä leluilla ja pyrin monesti pitämään heillä hanskat kädessä, jos käymme pikaisesti jossain sisätiloissa, missä pöpöt liikkuu. Ovenkahvat, hissin painikkeet, portaiden kaiteet ovat pöpöpesiä, eli hanskat kädessä niitä painelemaan. Parhaiten pysyvät terveinä, kun ollaan kotona tai ulkona, ja vältetään ihmismassoja. Pikku hiljaa, kun ikää tulee lisää, niin mahdollisesti sietävät paremmin pöpöjäkin. Yksi tuttava kertoi olleensa kaksostensa kanssa pääosin aina vain kotosalla ja ulkona, kun olivat kotihoidossa, eivätkä lapset olleet olleet sairaana koko kahden vuoden aikana juuri ollenkaan. Sitten erehtyivät menemään kaksosten johonkin perhetapaamiseen ja lapset saivat taudin ja olivaa todella kipeinä flunssa kuumeessa seuraavat kaksi viikkoa. Ne tapaamiset jäivät kuulemma siihen.

    VastaaPoista
  12. Heissan!

    Voi surku, ei ole kivaa, että pienet ovat kipeitä! Urheasti olet jaksanut!!!

    Meillä kaksoset 7 kk, syntyivät 1.5 kk etuajassa (1600 g ja 2200 g). Terveinä ollaan oltu koko porukka, onneksi. Ollaan tehty tietoinen valinta siitä, että elellään ja olellaan kotosalla ja omalla pihalla (asutaan maalla). Tosin imetän heitä vielä ja olen kokenut kahden imettämisen reissussa haastavaksi. Eikä kyllä hirveästi ole aikaakaan lähteä mihinkään, arjen pyörittäminen vaan vie aikaa. Toki meillä toinen isosisaruksista käy koululla eskarissa ja toinen kaksi kertaa viikossa muutaman tunnin päiväkerhossa, mutteivat hekään ole olleet kipeinä, kuin viimeksi viime keväänä. Yleisissä paikoissa (kauppa, posti yms) pidän aina ohuet sormikkaat itselläni kädessä ja jos on isosisarukset mukana, heillä on aina hanskat/sormikkaat kädessä. Ikinä en ole kaupassa käyttänyt lapsille kaupan ostoskärryjä. Kun meillä käy lapsivieraita, pyyhin nihkeällä "tartunta"pinnat vierailun jälkeen. Melkoisen hysteeristä siis ;) Kotimaisia marjoja (tyrni, mustikka, puolukka, mansikka, vadelma) syödään paljon ja muutenkin syödään kotona itse valmistettua ruokaa (myös kääpiöt). Meille kyllä lastenlääkäri on sanonut, että meillä on suotuisat ja hyvät geenit siihen, ettei sairasteta. Näin meillä.

    Tsemppiä sinne teille arkeen! Olen seurannut blogiasi tupla raskausajasta alkaen, mutten ole vielä kertaakaan kirjoittanut tänne vielä.

    Aurinkoista keväänodotusta!
    Matikka

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3