Sivut

perjantai 14. maaliskuuta 2014

8 kuukautta

Jimi ja Theo ovat pian jo 9 kuukautta (korjattu ikä 7 kk), mutta kirjoitan kuitenkin 8 kk- postauksen.

Neuvolalääkäriaika oli pari viikkoa sitten. Eri neuvolatäti otti meidät vastaan tällä kertaa ja otettiin mitat ennen lääkärin tapaamista. Saatiin kuulla poikien käyrien menneen taas reilusti alaspäin, kuulemma iso notkahdus. Koko ajan ollaan menty miinuskäyrillä, mutta nyt tipahdettiin todella merkittävästi. Pala nousi kurkkuun ja tuli huono mieli. Neuvolatäti kysyi mitä syötetään pojille, pojat eivät kuulemma saa tarpeeksi ruokaa. Kerroin päivärutiineista ja syömisistä ja meidät ohjattiin perhetyöntekijän juttusille samantien. Siellä piti kertoa sama uudelleen, mutta perhetyöntekijän mielestä meillä on kaikki kunnossa. Hän antoi kuitenkin hyviä vinkkejä unikouluun liittyen.

Sen jälkeen käytiin lääkärillä ja kerrottiin vielä kertaalleen kaikki. Hän ei onneksi ollut yhtä jyrkkä poikien kasvun suhteen kuin neuvolatäti. Poikien kehitys menee ikätason mukaisesti ja kaikki on muutenkin kunnossa, painonnousua lukuunottamatta. Painoa on tullut pituuteen nähden liian vähän. Meillä on pitkiä ja hoikkia poikia. Viime aikoina on otettu isoja harppauksia kehityksen suhteen.


 LIIKKUMINEN 

Paikallaan möllöttävistä vauvoista on kasvanut isoja poikia, jotka menevät vauhdilla eteenpäin. Theo oppi ryömimään jo viikkoja sitten. Samaan aikaan Jimi oppi menemään puolikonttaavaan asentoon ja nytkytti edestakaisin. Muutama päivä sitten Jimi ampaisi liikkeelle ryömien ja samaan aikaan Theo löysi puolikonttaavan asennon. Hassua eikö? Pojat ovat selvästi tarkkailleet toisiaan ;)

Jimi rakastaa varpaita, omiaan sekä muiden. Enää en pelästy jos joku tarraa jalasta tai kapuaa lahjetta pitkin ylös, muutaman kerran sain sätkyn ennen kuin totuin siihen. Theo voisi leikkiä pelkästään tuteilla. Theo rakastaa tutteja!
   
Molemmat tarttuvat leluihin ja siirtelevät niitä, löytävät kaiken kielletyn (johdot, pistorasiat, äitin tavarat, isin kitaran..) ja uusimpana taitona on tutin laittaminen itse suuhun. Hetki menee pyöritellessä, mutta näppärästi se paikkansa löytää. Tutti on alkanut maistua kunnolla vasta viime aikoina. Theolle se on tärkeämpi kuin Jimille, mutta olohuoneen pöydän välissä ja leikkimatolla olevat tutit menevät samantien suuhun. Veljen tutti maistuu paremmalta kuin oma tutti. Tuttivarkaita nämä kaksi; tutti nimittäin napataan veljen suusta ja laitetaan omaan. Omaa tuttia ei anneta veljelle vaan sitä pidetään kädessä. Leluistakin parhaita on ne, joilla veli sattuu sillä hetkellä leikkimään. Vielä tästä ei tule rähinää, mutta sitä aikaa odotellessa...


SOSIAALISUUS 

Pojat eivät vieläkään vierasta ketään. Theo löysi kuukausi sitten uusia tavuja ja alkoi höpöttää aivan uusilla äänenpainoilla. Theolta kuulee eniten "äittä", "gägä" ja "tättä". Jimi löysi samantyylisiä sanoja pari viikkoa sitten; "täätä" ja "päpä" ja jälleen meni niin, että Jimin alkaessa höpöttää, Theo hiljeni. Nyt täällä on alettu käydä jo kunnon keskusteluja. Tehtiin ruokaa Jessen kanssa yhtenä iltana ja pojat olivat hetken keskenään olohuoneessa leikkimässä. Kuulosteltiin hetki mihin lelujen pauke jäi ja kurkattiin olkkariin: pojat olivat vastakkain lattialla, tuijottivat toisiaan, hymyilivät ja naureskelivat ja höpöttivät. Kuulosti (ja näytti) siltä, että oli hyväkin juttu menossa. Saatiin se ihana hetki ikuistettua videolle! 

SYÖMINEN 

Pojat syövät kiinteää ruokaa neljä kertaa päivässä, aamuin illoin puuroa marjasoseella + lounas + päivällinen: liha/kasvissosetta höystettynä hedelmällä. Rytmi on ollut sellainen, ettei olla saatu mahdutettua välipalaa mukaan. Pojat ovat aikaistaneet rytmiään tällä viikolla niin, että nyt välipalallekin löytyy oma paikkansa. Kaikki menee mitä tarjotaan, mutta liha ei edelleenkään kuulu Top10. Lihan saa alas jos sen kanssa antaa samaan aikaan hedelmää. Soijakorviketta menee ruoan yhteydessä 120ml. Maissinaksut on hyviä ja pojat osaavat hienosti syödä niitä. Aloitetaan sormiruokailu kunnolla sitten, kun pojat syövät kaikki ateriansa syöttötuolissa. Istumista vasta "harjoitellaan". Ennen yöunia annetaan iltamaito 120ml. Öisin ei syödä enää ollenkaan.

 
NUKKUMINEN   

8 kuukauden ikäisinä pojat ovat nukkuneet ensimmäiset kokonaiset yönsä. Yleisestikin nyt nukutaan paremmin kuin koskaan. Soijamaidon ja unikoulun ansiosta Jimi nukkuu pääsääntöisesti koko yön heräämättä kertaakaan. Theo saattaa herätä pari kertaa huhuilemaan tai piipittämään, mutta nukahtaa useimmiten itse uudelleen. Pojat menevät nukkumaan klo 20 ja heräävät klo 7-8. 


Päiväunet on hankaloituneet nyt hyvien öiden myötä. Aina toinen on rauhaton ja herättää toisen. Pojat eivät vieläkään suostu nukkumaan päikkäreitä sisällä vaan on lähdettävä joko vaunulenkille tai nukutettava parvekkeella. Theo herää puolen tunnin unien jälkeen ja on vaikea saada poju nukahtamaan uudelleen. Ollaan mietitty, että laitettaisiin pojat nukkumaan omiin vaunuihin. Siten saisivat unirauhan. Pojat nukkuvat ekat päikkärit n.11-12, max 12.30 ja toiset 15-15.30.  


Vaatekoko on 74 cm. Pampersin vaipat koossa 4. Jimi sai ensimmäisen hampaansa alas eteen toissapäivänä. Theon alahampaat näyttää olevan tuloillaan ihan pian!
Painokontrolli on ensi viikolla ja se jännittää! Loppuun vielä mitat:

JIMI 21.2.2014 (15.1.2014)

7670 g (7310g)
71,5 cm (69 cm)
45,5 cm  (44,1 cm)

THEO 21.2.2014 (15.1.2014)

7590 g (7175 g)
71 cm  (68,4 cm)
45 cm  (43,9 cm)

xxxx

26 kommenttia:

 1. Hei älä huolestu tosta painosta! Meillä kanssa ennenaikanen poika, pitkä ja hoikka. Ruoka maistuu vaihtelevasti ja kuulostaa aika samalta muutenkin toi syöminen kun teillä. Useempi kuukausi meni ennen kun painoo tuli riittävästi, nyt jo enemmänkin. Meillä on apuna ollu korvikejauheen lisääminen ruokaan (1 lusikallinen/ateria) ja samoin ruokaöljyä lorautetaan joukkoon, tätä vierasti alkuun.
  Been there, done that! Tunnet ite lapses ja ootte parhaat vanhemmat niille, tsemppiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Koitan olla miettimättä liikoja. Ollaan myös alettu antamaan vähän ruokaöljyä. Nyt viime kontrollissa olikin painoa tullut sopivasti :)

   Poista
 2. Oi, ihana postaus. Ja ihanaa kuulla, että yöt on alkanut sujumaan :))

  VastaaPoista
 3. Hei! Olen lukenut blogiasi jo pidemmän aikaa, mutta en ole saanut aikaiseksi kommentoida kunnes nyt. Älä huolestu poikiesi kasvusta. Neuvolan käyrät antavat osviittaa, mutta ei niitä mielestäni ihan niin tarkasti tarvitse tuijottaa, kuten siellä terveydenhoitaja tainnut tehdä. Tärkeää on myös miltä lapset näyttävät, poikasi näyttävät hyvältä ja ovat sopusuhtaisia! Ja vielä tämä ikävaihe: kuluttavat paljon liikkuessaan. Ruokahalu lisääntynyt, mutta tosiaan ei se välttämättä juurikaan näy, koska energiaa kuluu nykyään touhuamiseen. Ja mitä kirjoitit poikien syömisestä niin vaikuttaa hyvältä. Ei lapsille väkisin voi syöttää enemmän ruokaa, eikä pitäisikään. Välillä menee paremmin ja sitten taas ei. Tämä asia herätti ajatuksia ja etenkin, kun hieman turhaankin terveydenhoitaja saanut teidät huolestumaan. Itse työskentelen neuvolassa ja yritän juuri näitä asioita perheille kertoa, kun huolestuvat näkiessään käyrät. Kyllä se siitä! Pojat ovat oppineet hienosti uusia juttua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Ollaan oltu lääkärissä ja neuvolassa niin paljon, että olen huomannut miten erilaisia terveydenhoitajia ja lääkäreitä on. Täytyy oppia luottamaan omaan vaistoon ja olla stressaamatta poikien painosta jatkuvasti. Nyt olikin tullut sopivasti painoa molemmille viime kontrollissa :)

   Poista
 4. Pojat on niin suloisia ♥ älä yhtään huolehdi tosta painohommasta! Se on ihan normaalia, että se käyrä kääntyy laskuun juuri tässä vaiheessa, kun lapsi lähtee liikkeelle! Meillä oli myös 8kk neuvolassa ihan sama asia, itseasiassa meillä painoa oli tullut suhteessa vielä vähemmän, ja ihan terveitä poikiä nämä ovat. Ja omaavat ihan järkyttävän ruokahalun :D joten no worries Nanna, neukkutädit on joskus vähän sieltä syvältä itsestään :)

  ps. ihanasti pojat jo seurailee lätkää, tulevia jääkiekkoilijoita selvästi ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! :) Näinhän se menee! Paino oli lähtenyt nousuun viime kontrollissa ja nyt on huojentunut olo! Välillä sitä ottaa neukun puheet vähän turhan raskaasti ;)
   Hih, voi olla! ;)

   Poista
 5. Voi apua miten suloisia poikia heistä on kasvanut :)
  Ja näyttävät ihan sopusuhtaisilta ja ennen kaikkea tyytyväisiltä ja onnellisilta pojilta. Tuli tosi hyvä mieli tästä postauksesta, kun teillä tuo nukkuminenkin on helpottunut.

  VastaaPoista
 6. Meillä 71 cm ja 7580 g eli samoissa mennään ja neuvolantäti vaan kehui eli ei sanaakaan että oltais liian laihoja, niin ne on täditkin erilaisia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, hassua! :) Voi olla, että poikien kasvuun takerrutaan niin paljon keskosuuden takia..? Olen huomannut, että tädit tosiaan ovat erilaisia. Osalta tulee suoranaista kauhistelua ja syyttelyä poikien kasvusta ja osa laittaa sen liikkumisen piikkiin :)

   Poista
 7. Älä huoli painosta, Niilo taisi olla ihan saman kokoinen tuon ikäisenä. Aina se paino meni reippaaasti miinuksella kun vaan pituutta tuli lisää ja hengissä se näyttää vielä selvästi olevan :)

  Ihanat pojat, pitäs kyllä nähdä taaas! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sonja! :) Muistan, kun kerroit siitä. Ja niin on Niilo ihana, iso poika!!! <3

   Toivottavasti nähdään huomenna messuilla! :)<3

   Poista
 8. Ihana kuulla että teillä menee yöt paremmin! On tullu niin paha mieli kun oot kirjotellu teidän huonoista öistä, toivottavasti tämä hyvä jatkuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Liikuttavaa miten se on koskettanut lukijoita! <3 Toivotaan, että hyvät yöt jatkuvat hampaiden puhkeamisen myötä! :)

   Poista
 9. Valokuvista päätellen siroja mutta sopusuhtaisia poikia joten älä vaan syytä itteäsi ja ota liikaa paineita tuosta! Mutta tietty isot notkahdukset syytä katsoa ettei taustalla ole esim. sairautta mitä siis teillä ei varmaan todellakaan ole vaan pojat liikkuvat nyt enemmän ... Annoskokoja voit lisätä , antaa enemmän maitoa ja laittaa ylimääräisen aterian ( sitä en tiedä jaksavatko syödä) mutta varmaan saitte neuvoja ihan riittämiin neuvolasta. Lisäravinteita tuskin kuitenkaan kehiin tarvii ottaa. Varmaan joku spurtti tulossa kasvuun kohta ja tasoittuu sitten mutta jokainen menee vähän omilla käyrillään ja kaikki ei ole samanlaisia. Tietenkin aiempien levottomien öidenkin kannalta on hyvä tarkistaa josko enempi ruokaa pojille maistuisi niin unet olisivat hyviä jatkossakin . Ja ihana oli kuulla että yöt sujuu paremmin. <3 Tuo vaunuasia voisi auttaa noihin päiväuniin joten kannattaa kokeilla ehdottomasti! :) Toivon teidän kevääseen paljon iloisia ja pirteitä hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Nyt ollaan päästy kivaan ruokarytmiin, annoskoot hyviä ja maitomääräkin hyvä :) Viime kerralla oli painoa tullut sopivasti, se oli huojentavaa! Koitan olla stressaamatta liikoja!

   Kivaa kevään jatkoa sinne myös! <3

   Poista
 10. Älä hätäile poikien painoa, mun kaverillani on poika joka vuoden iässä (ja yhä 1,5 vuotiaana) on ''pelkkää jalkaa'' eli todella pitkä ja laiha hän painoi 1v neuvolassa 8kg ja pituutta oli sit kuitenkin yli ikäistensä käyrien en muista nyt sitä tarkkaa pituutta ja heidän piti sit käydä verikokeissa tarkistuttaa asiat ja kaikki oli kunnossa. Poika on myös todella villi eikä tuo laihuus vaikuta mihinkään paino ei vaan nouse, kun ruoka ei aina maistu ja liikettä piisaa. Ja mun pojalla 1v3kk kanssa ollu noita painon laskuja harmi, että neuvolassa ollu noin jyrkkä hoitaja toivottavasti se lääkäri sai rauhoteltua sinua. Tsemppiä teille ja nauttikaa keväästä! :) Terv. Iina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :) Kyllä se tästä, koitan olla stressaamatta liikaa. Nyt oli pojille tullut hyvin painoa :) Ihanaa kevättä Iina! <3

   Poista
 11. Meilläkin oltiin samoissa painoissa tuon pituisena. Äiti kyllä näkee onko lapset tyytyväisiä, älä huoli. Käyrillä tulee notkahduksia ja nousuja, niin se vain menee.

  Ihanaa, että teillä yöt on alkaneet sujumaan! Olen niin iloinen teidän puolesta, varmasti helpottaa paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä äiti tietää ;)
   Kiitos Mari! :) Hyvien öiden myötä jaksaa paljon paljon paremmin!

   Poista
 12. Kiva kuulla, että teidän yöt ovat parantuneet. Luota omaan itseesi noiden neuvolan kommenttien kanssa. Meilläkään poika ei vauvana meinannut kasvaa tarpeeksi neuvolan käyrien mukaan ja käytiin lisäpunnituksissa. 1,5-vuoden neuvolassa tilanne oli kuitenkin kääntynyt päälaelleen ja lääkäri mietti onko 10 senttiä puolessa vuodessa kasvu sekään normaalia. Eli koskaan ei ole hyvä: joko lapsi kasvaa liian vähän tai sitten liian paljon. Jännityksellä odotan ensi kuun 3-vuotisneuvolaa, sillä kotimittauksissa poika on 19 kg ja muutamia senttejä yli metrin mittainen eli noin 4-vuotiaan kokoa? Meillä sitten taas lääkäri tuijottaa enemmän noita käyriä kuin terveydenhoitaja. - Timmutar

  PS. Enpä minäkään sovi neuvolan käyrille, kun tämän kaksosvatsan sf-mitta oli viime neuvolassa liian suuri. Onneksi enää maksimissaan pari viikkoa niin saadaan vauvat maailmaan, tänään viikkoja 36+2.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin pitäisi tehdä! :/ Liikaa stressiä luultavasti turhasta.

   Jännää, teillä taitaa olla kaksoset syntyneet! <3 Kuulisin mielelläni lisää teistä! :)
   Ihanaa kevään jatkoa!

   Poista
 13. Mitä liharuokia pojille syötätte? Siis kaupan valmiita vai itsetehtyjä? Jos kaupan, niin kannattaa kokeilla tehdä ihan omia mössöjä, niin voi maistua paljon paremmin! Meillä ainakaan ei niitä kaupan kamalan hajuisia soseita huolittu lainkaan, mutta omatekoiset meni helposti alas. Mutta ehkäpä olettekin kokeilleet jo. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molempia on kokeiltu. Nykyään menee lihakin jo hyvin alas :)

   Poista

Kiitos kommentista! <3