Sivut

torstai 15. lokakuuta 2020

Maitoallergiaa vai äidin hysteriaa?

Tässä ollaan taas tutun aiheen äärellä, valitettavasti. Tulee mieleen kaksosten vauvavuosi, jolloin taisteltiin maitoallergiatutkimuksiin pääsystä. Tilanne ei ole täysin sama, mutta epäily ja pelko allergiasta on herännyt. Pojilla on suolistoperäinen maitoallergia, mutta Ellenillä mietityttää ihoperäisen allergian mahdollisuus. 

Ellenillä on ollut poskessaan jo pitkään (noin puoli vuotta) paha ihottumakohta, mikä kutisee ja Ellenin raapiessa se tietysti pahenee. Ihottuma ilmestyi samaan aikaan, kun imetys loppui. 

Ollaan käyty näyttämässä sitä lääkärissä ja se diagnosoitiin ihan vain ihottumaksi ja saatiin siihen jokin rasva. Rasvalla ja kortisonivoiteella ei ollut sen suurempaa vaikutusta ihottumaan. Ihottuma ehkä rauhoittui hieman.  

Ihottumakohta elää sen mukaan miten paljon Ellen saa maitotuotteita, testattu on. Pääasiassa hän on saanut vain kaurapohjaisia tuotteita, koska ne on meillä käytössä poikien maitoallergian takia. 1-vuotiaana hän alkoi pikkuhiljaa maistella lehmänmaitoa ja muita maitotuotteita, muttei ole pitänyt kuin raejuustosta ja jogurtista. 


Dagiksessa vaihdettiin kokeilumielessä ruokajuomaksi maito veden tilalle viikko sitten ja Ellenille puhkesi paha ihottuma taipeisiin ja poski paheni entisestään. Puolen vuoden aikana ollaan mietitty allergian mahdollisuutta, mutta ollaan "unohdettu" se aina paremman jakson tullessa. 

Mitään tällaisia oireita ei ollut sinä aikana, kun Ellen oli kotihoidossa maaliskuusta elokuuhun ja syötiin meidän ruokavalion mukaan.     

Haluaisin poissulkea allergian mahdollisuuden, jotta voidaan olla varmoja ettei mikään muu liity siihen. Ellen heräilee edelleen öisin, kuten viime yönä parin tunnin välein. En haluaisi jatkuvasti olla miettimässä mikä voi olla syynä mihinkin. 

Ellenillä on neuvola ja lääkärintarkastus kuukauden kuluttua, jossa otan asian puheeksi lääkärin kanssa. Tämä voi hyvin olla jotain normaalia, mutta poikien allergiakokemuksesta oppineena aion luottaa omiin vaistoihini. Posken ihottuma on ehkä se mikä eniten mietityttää. 

Olen valmistautunut siihen, että saan hysteerisen äidin leiman, mutta toivon toisaalta, että allergia-asioissa olisi päästy vähän eteenpäin liki seitsemän vuoden aikana eikä asenne olisi enää sitä "nämä on niitä trendijuttuja".    

Onko kellään kokemusta lapsen ihoperäisestä maitoallergiasta?

2 kommenttia:

 1. Itselläni on moniallerginen kaksivuotias, ja tuo kuvaamasi kuulostaa kyllä maitoallergialta, jos oireet palaavat maidon käytön myötä ja häviävät kun maitoa ei käytetä. Onko vaikutusta missä muodossa maito on? On mahdollista että maitoa kestää kuumennettuna esim ruuanlaitossa, koska osa proteiineista pilkkoutuu kuumennettaessa tarpeeksi kauan. Maidossa on siis heraproteiini ja kaseiini, ja voi olla allerginen toiselle tai molemmille. Nämä saattaa olla jo tuttuja kaksosten ajalta mutta ajattelin omien kokemusten vuoksi kirjoittaa jos olisi yhtään apua :)

  FB:ssä on myös superihana ryhmä allergialapset vertaistukiryhmä, johon kannattaa liittyä. Sieltä löytyy varmasti neuvoa myös hyvien lääkärien suhteen (koska edelleen iso osa vähättelee allergioita)

  Toivottavasti asiaan tulee lopullinen selvyys ja luota vaistoihisi<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos viestistä! :)

   Sillä ei tunnu olevan vaikutusta missä muodossa maito on.. Pojat tosin voivat nykyään syödä pieniä määriä maitoa sisältäviä uuniruokia :)

   Sain vinkin muutamasta hyvästä allergioihin erikoistuneista lastenlääkäreistä, joten sen suhteen ollaan menty eteenpäin.

   Kiitos vielä :)

   Poista

Kiitos kommentista! <3