Sivut

torstai 6. maaliskuuta 2014

Kuulumiset

On tullut niin pitkä, yli viikon mittainen tauko edelliskerrasta, etten edes tiedä mistä aloittaa. Olen joka päivä ajatellut, että tänään kirjoitan siitä ja siitä aiheesta, mutten ole ehtinyt/jaksanut. Viikkoon on mahtunut taas vaikka mitä. Oli jälleen todella huonoja öitä viime viikon lopulla ja oma jaksaminen koetuksella. Poikien sairastama flunssa ei loppupeleissä jatkunut kauaa (kiitos vinkeistä, baby mist on loistava!), mutta sen ikävänä jälkitautina tuli korvatulehdus. Theo sai siihen antibiootit, mutta Jimin korvat ei sitä vielä vaatineet. Antibiootista tuli Theolle masuvaivoja maitohappobakteereista huolimatta ja muutama yö meni huutaessa. Onneksi oireilu ei kestänyt kauaa ja nyt on ollut jo muutama normaali päivä.

  
Aloitettiin unikoulu pari yötä sitten, kun poikien nukkumaanmenoon liittyi vain selvää kiukkuhuutoa. Jimi nukkuu tällä hetkellä yksin lastenhuoneessa ja Theo meidän kanssa olohuoneessa. Tämä järjestely oli pakko tehdä, koska pojat reagoivat niin herkästi toisen itkuun. Lasketaan pojat iltamaidon jälkeen sänkyyn, sanotaan hyvää yötä, peitellään ja laitetaan "unilaulu" soimaan ja poistutaan. Jimi jää yleensä itkemään, Theo aloittaa painin pupun kanssa. Mennään tietyn ajan kuluttua tekemään sama uudelleen jos meno on rauhatonta ja jos itku on hysteeristä, otetaan syliin rauhoittumaan hetkeksi. Tämä on toiminut tosi hyvin! Ekana iltana nukahtamiseen tällä menetelmällä meni tunti, toisena iltana 45 minuuttia, kolmantena 30 minuuttia ja eilen nukahdettiin samantien. Öisin ollaan herätty kerran syömään, mutta muuten nukuttu. Rytmi on aikaistunut itsestään. Nukkumaan mennään klo 20 ja herätään klo 7-9 välillä. Meille tulee "unikouluttaja" perhetyöstä käymään ensi viikolla ja kertoo uniasioista hieman enemmän.

Unikoulun aloittamisen yhteydessä kuuluisi neuvolan mukaan jättää yösyötöt pois, mutta me ollaan annettu maitoa edelleen kerran yössä. On ollut ristiriitaista, kun meille on suositeltu unikoulua ja neuvottu jättämään yösyöttö pois, mutta kuitenkin neuvolassa ollaan huolissaan saako pojat riittävästi ruokaa päivän aikana eli ei olla varmoja voiko pojat vielä olla koko yön syömättä. Viime yönä taisi tulla vastaus tähän, nimittäin ei syöty kertaakaan! Theo tyytyi tuttiin ja nukuttiin aamuun asti.  


Ihan loistavaa, kun ei tarvitse kantaa ja hytkyttää poikia enää iltaisin ja öisin. Toki siihen täytyy luultavasti palata ainakin osittain jos refluksioireet tai masuvaivat palaavat, mutta jos pojat voivat hyvin niin me pysytään tiukasti tässä nukkumaanmenorutiinissa. Tätä nykyä vietetään "laatuaikaa" Jessen kanssa keittiössä iltaisin, kun pojat ovat vallanneet muut huoneet, heh. Yleensä painun heti poikien perään nukkumaan, väsyttää jo pikkukakkosen aikaan...

Pari viikkoa meni flunssan ja korvatulehduksen takia aika pitkälti kotioloissa ja ensimmäistä kertaa koko äitiysloman aikana tuntui siltä, että on päästävä johonkin, pois neljän seinän sisältä. Asunto on käynyt todella ahtaaksi etenkin uuden nukkumisjärjestelyn vuoksi eikä huvita olla kotona. Tämä viikko lähti käyntiin mukavasti, kun yöt nukuttiin hyvin ja kävin tiistaina poikien kanssa Helsingissä moikkaamassa erästä ihanaa tuplamammaa ja suloisia kaksosia. Jännitti vähän miten bussimatkat menee ja miten pojat malttavat olla vaunuissa. Jimi ei tykkää ollenkaan olla vaunuissa hereillä ollessaan, mutta reissu meni kaikenkaikkiaan hyvin! En voi olla hehkuttamatta vertaistuen voimaa. Se, kun toinen ymmärtää täysin mistä puhut ja on muutenkin ihan samanhenkinen ihminen, ihan mahtavaa! Jimi ja Theo nukahtivat heti, kun lähdettiin kotiin. Oli niin paljon uutta ja jännittävää nähtävää ja kivoja leluja, seurasta puhumattakaan.


    
Helsingin reissun myötä sain uutta innostusta ja uskallusta lähteä poikien kanssa liikkeelle enemmän. Olen viihtynyt kotona todella hyvin, olen muutenkin kotoilija-tyyppiä, mutta tekee hyvää välillä käydä ja nähdä ihmisiä. Koko perheen voimin käydään usein vaunuilemassa ja kylässä, mutta yksin lähteminen on ihan eri asia. On haastavaa liikkua yksin kahden vauvan kanssa, kun en riitä kuin yhdelle kerrallaan. Seuraavaksi haasteeksi taidan ottaa johonkin kerhoon tai avoimeen päiväkotiin menemisen. Olen miettinyt sitä jo pitkään, voisi olla kiva arjen piristäjä. xxxx

Käyttekö te kerhossa tms.?

20 kommenttia:

  1. Ihan loistavaa, että yöt sujuu vihdoinkin paremmin! Jes! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä!!! :) Nyt nukutaan ihan kokonaisia öitä :) Toivotaan, että teillä helpottaa taas. Ehkä ne on ne hampaat mitkä valvottaa Juusoa! :/

      Poista
  2. Ihanaa, että teidän nukkumaanmenot on vihdoin helpottumassa. Meidänkin pitäisi varmaan pikkuhiljaa ruveta siirtämään 8 kuista pikkuneitiä perhepedistä omaan sänkyyn, mutta kynnys tuntuu jotenkin tosi korkealta. Koko perhe nukkuu hyvin ja yösyöttäminen on helppoa. Mutta eihän neiti voi meidän välissä loppuelämäänsä nukkua, joten kaipa sitä olisi pikkuhiljaa ryhdistäydyttävä :D

    Olet kyllä superäiti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Älä muuta sano! :) Nyt pystyy jo yksinään hoitaa nukkumaan laittamisen. Helpottaa kummasti arkea ja se kun saa nukkua!!! :D
      On varmaan vaikea luopua siitä mikä toimii :/ Etenette omaan tahtiin pikkuhiljaa :) Tsemppiä! Kiitos kauniista sanoista! <3

      Poista
  3. Mahtavaa, että yö alkaneet sujumaan ja saatte kaikki nukuttua! Me käydään muskarissa, se on kerran viikossa ja siellä on hurjan kivaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! :) Oi miten kiva! Me ollaan nyt pari kertaa käyty avoimessa pk:ssa ja innolla odotetaan muskarikertaa! :)

      Poista
  4. Mä en myöskään kaksosten vauva-aikana yksinäni käynyt juuri missään - tai no, esikoinen piti käydä hakemassa koulusta joka päivä, eli iltapäivissä oli joka tapauksessa parin tunnin lenkki muutamalla liikennevälineellä, eli senkään takia ei tehnyt mieli muualle. Sitten kun lapset oli jo vuoden vanhoja, ruvettiin käymään perhekahvilassa ja leikkipuiston taaperokerhossa, seisomaan oppiminen helpotti logistiikkaa tosi paljon, eikä tarvinnut koko aikaa enää olla syöttämässäkään - ja tuhot kotona rupesi olemaan sitä luokkaa, että piti joka päivä lähteä johonkin. ;)

    Mahtavaa, että yöt on helpottuneet, toivottavasti saat nyt vähän nukuttua univelkoja pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo teillä lisäsi esikoinen liikkumista. Ei varmaan kaivannut silloin enempää actionia päiviin, ymmärrän! Nyt täälläkin alkaa pikkuhiljaa huomaamaan, että on helpompaa jos lähtee käymään päivällä jossain. Pojat sinkoilevat paikasta toiseen vauhdilla ja jatkuvasti saa olla hakemassa pois pistorasioiden yms luota... :D

      Hyvin on nukuttu, vaikka välissä on hampaitakin tullut. Kokonaiset yöt saa kummasti jaksamaan! :)

      Poista
  5. Pojat näyttää jo niin isoilta!! <3 niin komeita pieniä miehiä:)

    Hirveästi tsemppiä teille unikouluun.

    Mulla oli pitkään vaikeaa poistua kotoota, mutta nyt oon pyrkinyt käymään ainakin kerran viikkoon jossain perhekerhossa tapaamassa muita mammoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :) Kiitos Emmi :)

      Unikoulu on sujunut hyvin, nyt nukutaan kokonaisia öitä ja rauhoitutaan itsekseen, jes!!!
      Sama juttu, vaunulenkeillä käyn kyllä päivittäin, mutta vasta nyt ollaan alettu käymään myös avoimessa pk:ssa yms :) On kyllä kivaa vaihtelua ja pojat tykkää!

      Poista
  6. Ihanaa, että alkaa nukkuminen sujumaan! :) Ja ihanat isot pojat <3

    VastaaPoista
  7. Se on kyllä ihmeellistä aikaa, kun yhtäkkiä saakin yöllä nukkua :) Tuohon yösyömiseen kommentoisin sellaista, että meitäkin hirvitti jättää viimeinen yövelli pois, kun tyttö selvästi tarvitsi sitä, sillä kerralla meni koko 2dl purkki. Kalenteri-ikä oli kuitenkin jo 9kk (korjattu 6kk), joten periaatteessa yö olisi pitänyt pärjätä ilman ruokaakin. Ja päivällä ei mennyt ruokaa läheskään riittävästi, pelkkää närppimistä vain. No, päätettiin kuitenkin kokeilla, kun yöt olivat jo niin rikkonaisia. Pari yötä meni hyvin runsaalla veden juonnilla ja tutilla, yhtenä yönä tarvittiiin puolikas velli rauhoittumiseen, ja sen jälkeen ei ole tarvittu ruokaa enää öisin ollenkaan!

    Ja mikä parasta, muutamassa päivässä päiväsaikaan syödyt ruokamäärät lähtivät huimaan nousuun! Yövellin aikaan oli hyvä jos sai kerrallaan puolikkaan pikkupurkin ruokaa menemään, koko purkki oli jo ilmiömäistä. Maitoa meni 4x100ml jos oli hyvä päivä. Nyt, kuukautta myöhemmin sosetta ja puuroa saattaa mennä kerrallaan melkein 2dl, ja joka syötöllä! Maitoakin menee suunnilleen 4x150ml, mistä olin eniten huolissaan, kun ilman velliä ei olisi maitomäärät mitenkään riittäneet.

    Eli voi olla, että teilläkin päiväsyömiset paranee, jos yösyömiset jää pois. Kannattaa kokeilla. :)

    t: Suvi ja typy

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se todella on! Alkuun heräilin yöllä, vaikka pojat nukkuivat. Ihmettelin mikä on, kun ei yhtään itketä :D Kiitos vinkistä ihan hirveästi. Sun innoittamana kokeiltiin tätä ja hyvin nukutaan koko yö ilman syöttöä! :) Pikkuhiljaa myös päivän sosemäärät on kasvaneet, jes! Kiitos ja ihanaa kevättä teille! <3

      Poista
  8. Kiitos käynnistä ihanat! <3
    - I, F&F ;)

    VastaaPoista
  9. Ihan pikainen kommentti.

    Nyt kun unikoulu on toiminut niin pitäkää siitä kiinni. Vauva on tosi viisas: Jos joku ilta lipsut, niin seuraavana yönä yrittää taas uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pidetään kiinni! Se on huomattu, että vauva muistaa kaiken! Ei olla lipsuttu ja nyt yöt on kokonaisia ja pojat nukahtavat itsekseen :)

      Poista
  10. Kiva kuulla teidän kuulumisia! Ja mahtavaa että yöt ovat parantuneet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Niinpä! Olo on heti paljon parempi kaikinpuolin :)

      Poista

Kiitos kommentista! <3