Sivut

torstai 21. heinäkuuta 2016

Asenteet tuplarattaita kohtaan

Olen kulkenut tuplarattaiden kanssa kolme vuotta. Ensimmäinen vuosi meni niin, että lähestulkoon päivittäin joku pysäytti meidät ja halusi jakaa jotain kaksosiin liittyvää, kuten: "oi että, minun naapurin tyttären ystävälläkin on kaksoset" ja sitä seurasi yleensä tuttu kysymyslitania "Onko identtiset? Tuliko yllätyksenä?" jne. Se ei haitannut vaan mielelläni jäin juttelemaan. Kahden vuoden tienoilla kysymykset pikkuhiljaa harveni ja saatiin kulkea rauhassa.

Viime aikoina tilanne on kääntynyt siihen, että olen alkanut saada negatiivista huomiota ja kommentteja osakseni mm. "liian leveillä rattailla kulkemisesta". Ensin otin ne ajatuksella, että jollain oli huono päivä. Tänään kuunneltuani kolmen eri ihmisen tunteenpurkausta, meni hermo.


Tässä muutamia kommentteja, joita olen saanut heinäkuun aikana mm.bussissa, hississä ja kaupankassalla (harmi, ettei tähän voi taltioida äänensävyä tai katsetta):

"Mene sinnepäin, minun on mahduttava" ...täysi bussi.

"Just, viette sitten kahdelta paikat"

"Mulla on tällaset kapeammat vaunut niin mahun paremmin", sanoo bussiin kiilannut selitykseksi.

"Pitääkö nykyään joka paikkaan kulkea bussilla, hyvin voisi tuollaisten kärryjen kanssa kävellä"

"Minä olen tulossa siihen niin mene sinä pois"

"Pakko siihen jäädä tukkeeksi *huoh* *huoh* *huoh*" (kassalla, kun ei tuplarattaat mahtuneet kassavälistä vaan piti vaihtaa toiseen välikköön...)

"On meillä vammaisillakin oikeus tohon vessaan" (ja vanhempi herra lähtee keppinsä kanssa ohittamaan lastenhoito/invavessaan...)

"Onko pakko liikkua täällä tollasilla?"

"Eikö noi voi muka kävellä jo?"

"Mahtuis enemmän ihmisiä ilman noin isoja vaunuja" 

Alkaa _hieman_ nyppiä kanssaeläjät. Olen oikeasti kohtelias ihminen ja otan muut huomioon, niin en vaan käsitä miksi saan tuollaisia kommentteja! Parhaita on ne tyypit, jotka tuhisee ja huohottaa niskaan jos en heidän mielestään liiku tarpeeksi nopeasti. Miksei voi sanoa asiasta?

Korjaan; parhaita on ehdottomasti ne tyypit, joilla on niin kova kiire pois bussista, että me jäädään rattaidemme kanssa väkisin heidän mielestään tientukkeeksi. Olen painanut nappia ja valmiina peruuttamaan ulos, mutta joku änkee välistä, huokailee ja jatkaa änkemistä. Eikö olis helpompaa odottaa sekunti, että pääsen pois siitä tieltä? Pahimpia änkijöitä on kokemukseni mukaan yleensä olleet vanhemmat rouvat vedettävien laukkujensa kanssa. Ihan kuin jäisivät bussiin jos eivät juokse ekana ulos.

MIKSI?! 

Herättääkö tuplarattaat ihmisissä oikeasti tällaisia tunteita?    
   

18 kommenttia:

 1. Apua onpa törkeetä, enpä olis uskonut että ne tuplat aiheuttaa noin kauheita reaktioita ihmisissä! Itse jäisin vaan ihastelemaan söpöjä poikia, kyllä sen verta jaksaa odottaa. Mulla nous ihan karvat pystyyn kun joudut kokee tollasta. Ja mitähän pojat noista kommenteista miettii :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :( Hassua, että se on alkanut vasta nyt. Samalla tavalla kuitenkin "kehdattiin ängetä" tuplinemme vauva-aikanakin!

   Poista
 2. Melkein samanlaista settiä saa yksösrattaidenkin kanssa. Onneks ei hirveästi etenkään ruuhka aikaan tarvitse julkisilla kulkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :/ Joo onneksi ei meidänkään, kun jo normaaliaikaankin saadaan kuunnella tällaista...

   Poista
 3. Viikolla oltiin laivalla ja taxfreessä, aivan täyteen tungetussa joku käveli tuplarattaiden kanssa,silloin suoraan sanoen vitutti ja ankarasti. Olin itse aivan paniikin kourissa sen ihmismäärän takia, kun en päässyt pois kassoilta.. Sitten vielä tuplikset!! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah kiitos suorapuheisuudesta :D Ymmärrän kyllä hyvin, ei se kivaa ole, etenkään ruuhkassa! :/

   Silti en ymmärrä sitä reaktiota joiltain, että aletaan kiroamaan kovaan ääneen tai tuupitaan rattaita pois edestä. Riittäisi ihan vaan "voitko väistää" jos en huomaa olevani tiellä tms.

   Poista
 4. Huh mitä kommentteja. :o kieltämättä viime aikoina on tullut koettua negatiivisia tilanteita yksilörattaidenkin kanssa (mm. Kun yksi rollaattorimummo vei koko keskivälin...). Toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos vaikka varmasti vituttaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi ikävää :/ Tähän mennessä on mennyt toisesta korvasta ulos, mutta nyt oli pakko avautua!

   Poista
 5. Itse tein aikoinaan,kun rattailla kuljin,niin että näin aina bussista pois viimeisenä.Joskus joku jopa antoi tietä ja sanoi:mene vaan ensin :)
  Nopeasti myös jätimme rattaat pois ja lapset nauttivat kävelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Teen samoin tilanteen mukaan. Usein olen vaan enemmän tiellä jos jään odottamaan vuoroani (etenkin jos vieressä on toiset rattaat). Meille ei ole ainakaan vielä ajankohtaista jättää rattaita pois päiväkotiin mennessämme, koska aamuisin on yleensä kiire ja pojat ovat vielä väsyneitä, joten kaikille mukavampaa kulkea vielä rattaiden kanssa. t.liian monet spagettiheittäytymiset kokeneena, en enää ala kantamaan kahta lasta ja kasseja kotiin.

   Poista
 6. Kauheita kommentteja olet saanut :(
  Minussa tuplarattaat herättää lähinnä kunnioitusta, ne ovat kuitenkin paljon raskaammat ja kömpelömmät yksösrattaisiin verrattuna. Kassojen välistä ei välttämättä mahdu jne. Ei tulisi mieleenkään kommentoida tuplarattaita työntäville mitään negatiivista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelisipa useampi noin eikä niin, että tyyliin tahallani olen tiellä!

   Poista
 7. Kuljetteko te vielä paljonkin tuplilla? Mä oon yrittäny kovasti jättää meidän isommalta (syksyllä täyttää 3v) rattaat pois. Päiväunet se käy niissä nukkumassa, mutta muuten kävelee. Meillä on siis päällekkäiset tuplat. Niistäkin muuten kuulee kaikenlaista. Ne on niin pitkät, että ne on muka aina tiellä.
  Aiemmin meillä oli noi samat kuin teillä ja niistäkin ihmiset kyllä muisti valittaa. Mä en tosin oo jaksanu välittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei juurikaan kuljeta. Lähinnä vain päiväkotiin tai lääkäriin tmv.jossa on oltava tiettyyn aikaan. Kaikenlaisesta ihmiset valittaakin. Olin välittämättä, kunnes päivän aikana kuulin useammalta ihmiseltä valituksia ja meni hermo :D

   Poista
 8. Huh mekin ollaan oltu monen tiellä yhden levyisillä rattailla ja olen niin onnellinen kun yhden 3v:n kanssa pärjää melkein aina nykyään ilman rattaita, kun se matkustaa sitten olkapäillä jos ei jaksa kävellä, mutta voin kuvitella, että kahden kanssa on haastavempaa. Inhottavia kommentteja :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä, ettette tarvi enää rattaita. Meilläkään rattaat ei ole enää jokapäiväisessä käytössä muuten kuin matkan päiväkotiin. Puistoon ja muualle kävellään tai potkutellaan ja se on kyllä kiva! :)

   Poista
 9. Ohhoh, onpas ikäviä kommentteja :/ Me liikutaan tuplarattailla myös ja vielä (kop kop) ei ole tullut mitään tuollaista möläytyksiä keneltäkään. En ehkä pystyis pitämään suutani kiinni...kyllä mun mielestä törkeyksiin voi vähän näpäyttää takaisinkin.

  Nyt kun lapset ovat pian 2 vuotta, niin huomaa kyllä ettei herätetä enää ihan niin paljon kiinnostusta kuin esim. vauvavuotena :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :/ Hyvä, ettei teille ole sanottu ilkeyksiä. Useimmiten en ole jaksanut sanoa mitään takaisin, mutta muutamaan tosi tylyyn kommenttiin olen vastannut (asiallisesti tosin).

   Niinpä, vauvavuotena huomio oli jokapäiväistä ja muistan muutaman, jotka laski kuomua innoissaan nähdäkseen vauvat. Ei silloin sanottu mitään rattaiden koosta, toista se on nyt :D

   Poista

Kiitos kommentista! <3