Sivut

keskiviikko 13. heinäkuuta 2016

Päiväunettomuus

Tiesin sen päivän vielä koittavan, jolloin päiväunet ei enää maistu. Sen ei olisi tarvinnut tulla ihan vielä. Päiväunettomuus yhdistettynä siihen, että kolmevuotiaamme malttavat nukahtaa yöunille noin klo.22.30 vie meidän vanhempien voimat aika hyvin. En voi uskoa, miten taaperot jaksavat tuollaisella unimäärällä, kun aamuisin heräävät kuitenkin jo 8 aikaan?! Onko tämä vaan vaihe? Hassua, ajattelin aina päiväunien poisjättämisen vaikuttavan yöunille nukahtamiseen positiivisesti, mutta meillä se onkin päinvastaisesti.

Pidän nyt entistä tiukemmin kiinni siitä, että herään aamuisin ennen Theoa ja Jimiä, jotta saan sen pienen hetken omaa aikaa. Kaipaan kovasti rauhallisia iltoja, jolloin ehti kunnolla juttelemaan Jessen kanssa, katsomaan yhdessä päivän Emmerdalet, kirjoittamaan blogia ja lakkaamaan kynnet. Ne oli niitä oman jaksamisen kannalta itselle tärkeitä asioita. Päiväunettomuus ja erityisesti todella myöhäiset illat vaikuttavat negatiivisesti moneen asiaan. Pojat ovat yliväsyneitä, me ollaan väsyneitä Jessen kanssa, kahdenkeskinen aika on minimissä enkä pääse ollenkaan eteenpäin opinnäytetyössä. Toisaalta, olin varautunut siihen, että oppari jää tauolle heinäkuuksi. Mitä muuta voi olettaakaan, kun lapset ovat kotihoidossa ja unitilanne tämä. Yritän jättää siitä aiheutuvan stressin pois ja keskittyä nauttimaan kesästä Jimin ja Theon kanssa.    Olen saanut energiaa marjoista, kavereiden näkemisestä, lenkkeilystä, uusista viherkasveista ja sisustamisesta. Hankittiin lastenhuoneeseen vaatekaappi, joten huone muuttuu taas hieman. Alakertaan on tullut myös muutama uusi huonekalu. Niistä voisin kertoa enemmän jos teitä kiinnostaa koti- ja sisustuspostaukset?

Milloin teillä on jätetty päiväunet pois?

16 kommenttia:

 1. Täältä ääni sisustuspostauksille! :) Kovasti tsemppiä unien ja oman ajan vähyyteen. Tää on vaan vaihe-mantraa saa mielessään lukea melko monet kerrat näinä pikkulapsivuosina. :S Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes kiva kuulla! :) Kiitos! Joo todellakin, kaikki tuntuu menevän aina vaiheittain ja nyt on tää vaihe nukkumisen kanssa.

   Poista
 2. Esikoinen jätti aikanaan päikkärit pois 2-vuotiaana. Nyt kuopus on 2v ja toisinaan nukkuu päikkärit ja toisinaan ei. Jos nukkuu, nukahtaa illalla noin klo 22 ja herää klo 7. Jos ei niin nukkuu ehkä klo 21-8. Näin ainakin nyt kesälomalla. Kun arki taas alkaa ja päiväkotirytmit niin tilanne voi muuttua.

  Mutta olen niiiiin onnellinen kun pienempi on vihdoin alkanut nukkua yöt hyvin. Aiemmin itki sen 2-10 kertaa yössä.

  Tsemppiä teille rytmeihin ja sisustuspostaukset kiinnostaa kyllä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä ja kommentista, kiva kuulla miten muilla on jätetty/nukutaan päikkärit :) Hei ihanaa, että saatte nukkua! Se vaikuttaa niin paljon kaikkeen!

   Poista
 3. Meidän liki 3 v. on nukkunut päikkärit joka päivä (n.1-1,5 h) ja yöt n. 21.30-7.30. Nyt ei oo nukkunu päikkäreitä pariin viikkoon ja yöunet ovat n. 20.30-8/8.30. Loman jälkeen paluu päiväkotiin, jossa varmaan nukkuu päivisin ja iltakukkuminen alkaa taas. Huoh. Itse tarvitsen arki-iltoina sen pari tuntia hiljaisuutta ja omaa aikaa (työnikin on lasten parissa), joten tää päikkärittömyys on ollut koko perheen kannalta hyvä ratkaisu. Ehkä pojat on niin ylikierroksilla, etteivät saa itseltään virtoja pois tai rauhoittumista käyntiin? Jos meillä esikoinen innostuu yhtään villitsemään kuopusta, niin uni ei tule olipa kuopus miten väsynyt tahansa. Yleensä esikoinen malttaa onneksi antaa unirauhan kuopukselle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Ymmärrän täysin, että iltaan haluaa sen oman hetken. Toivottavasti teillä säilyisi iltarauha päiväkodin alkamisenkin jälkeen! :) Olet ihan oikeassa, koska nukahtaminen nopeutui kun siirrettiin toisen sänky meidän makkariin. Nyt on ihan tylsää, kun ei ole toinen villitsemässä ja uni maittaa ;)

   Poista
 4. Mä taas oon iloinen, että meillä ei enää päikkäreitä nukuta kotona :D Päikyssä nukkuvat päiväunet ja eilenkin huhuilivat vielä 22.45 sänkyistään. Niinä päivinä, kun ovat kotona ja eivät nuku päikkäreitä niin nukahtavat 20.30-21.00 suurinpiirtein! Kipeänä toki nukutaan edelleen päikkäreitä kotonakin :)

  Tsemppiä, eiköhän se siitä tasoitu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Iina! <3 Mä olisin myös iloinen päikkärittömyydestä jos se tarkoittaisi aikaisempaa yöunille nukahtamista, mutta kun ei auta siihenkään! :/ Niin huvittavaa, että vanhemmat täällä on paljon väsyneempiä päivästä kuin lapset :D Mutta kyllä tää tästä!

   Poista
 5. Eihän auttaisi, jos nukkuisi pienen hetken? 45-60min. Monesti hyvä päiväuni/lepo takaa hyvän illan ja yöunen. Voisiko siis olla niin, että kaipaavatkin vielä pientä lepoa/unta, jos laittaisi päiväunille vaikka myöhemmin ja ei antaisi nukkua vaikka 45min pidempään?
  Saattaa olla teidän perheessä ehdoton nou-nou, tuli vain mieleeni :) Kiitos kivasta blogista!
  Olen seurannut sinua jo esikoisen keskosajoilta, nyt perheessä ilahduttaa myös 2,5kk vauveli, joka syntyi täysiaikaisena kaikesta pelosta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja ehdotuksesta! :) Olisin iloinen, jos saisin heidät nukkumaan edes sen pienen hetken, mutta ongelma on juuri siinä, etten saa heitä nukahtamaan. Yhdessä vaiheessa havahduttiin siihen, että koitettiin nukuttaa vielä päivällisen aikaan ja todettiin, että antaa olla jos ei nukuta. Yritän nykyään rauhoittaa "päikkäriajan" niin, että luetaan kirjaa/makoillaan yhdessä.

   Kiitos vielä, tosi kiva kuulla, että olet pitkäaikainen seuraaja! :) Mahtavaa, että keskosen jälkeen tuli täysiaikainen vauva, onnea<3 Olen itsekin jo ajatustasolla pyöritellyt sitä miten varautua jos meille tulisi vielä kolmas lapsi. Miten käsittelisin ennenaikaisuuden pelot raskausaikana jne...

   Poista
 6. Suosittelen ehdottomasti, että luet kirjan unihiekka etsimässä. Siinä on kuvattu hyvin kattavasti vauvan sekä taaperoiden/leikki-ikäisten unirytmiin liittyviä ongelmia ja ratkaisuja. Siellä on erikseen osio juuri päiväunien poisjäämiseen sekä nukkumaanmenon aikaistamiseen. Äärimmäisen hyvä teos!

  VastaaPoista
 7. Moikka! Meillä on elokuun lopussa kolme vuotta täyttävät kaksoset, jotka (onneksi) vielä tarvitsevat päiväunensa. Lomailimme juuri perheen kanssa etelän lämmössä kolme viikkoa ja ennen reissua ajattelin, että ehkä unet voivat lomalla jäädä. Mutta ei onnistunut ja ihan hyvä niin. Päiväunia nukutaan tunnista kahteen ja kesäloman yöuni riittää noin klo 21-8. Vielä ennen lomaa yöuni oli noin 20-6. Katsotaan, miten syksyllä menee! Oman jaksamisen kannalta haluaisin erityisesti, että ilta ei lapsilla venyisi kovin pitkälle. Toivotaan(ko?:), että teilläkin loman jälkeen voi unien laita olla taas toisenlainen? :)

  Ystävälisesti, jules

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Jules! :) Hyvä, että teillä nukutaan noin hyvin. Toivotaan, että arjen koittaessa rytmi tasoittuisi taas meilläkin. Olen samaa mieltä siinä, että tosiaan iltaan olisi kiva saada hetken hengähdystauko oman jaksamisen kannalta! Hyvää loppukesää :)

   Poista
 8. Meidän esikoinen jätti säännölliset päikkärit pois 2v. 4kk. iässä. Päikkäreillelaitossa meni ikuisuus ja kun sit kerran laitoin toista tuntia nukkumaan ja nukuttiin 40min päätin et mitä järkeä. Nyt on 2v. 10kk ja nukkuu päikkärit n. joka toinen päivä. En laita päikkäreille mutta jos herää tosi aikasin niin saattaa nukahtaa sohvalle ja vien sänkyynsä tai on itkunen ja ehdotan et meetkö nukkumaan niin tajuaa itsekin et joo menen ja menee omatoimisesti sänkyynsä unille. Autoon nukahtaa aina jos iltapäivällä mennään johonkin. Jos ei ole nukkunut päikkäreitä saan illalla nukkumaan jo kahdeksan maissa, jos on nukkunut niin 9 ja joskus lähemmäs 10, pahimmillaan se puol 11. Nukkuu n. 6:30-8 asti aamulla. Ne illat kun lapset nukahtaa aikasin on kyllä ihana henkireikä kun saa vähän omaakin aikaa ja saa katsoa muutakin telkkarista kun Ryhmä Hau:ta :) Toivotaan että poikien unitilanne helpottaisi pian, rankalta kuulostaa. Tsemppiä teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa ihan samalta kuin meillä! Tai no se eroavaisuus, että yöunille nukahtavat ihan älyttömän myöhään oli päikkärit tai ei. Toivottavasti se tasoittuisi pian. Kiitos :)

   Poista

Kiitos kommentista! <3