Sivut

perjantai 6. syyskuuta 2013

3 kk -neuvolalääkäri

Oltiin keskiviikkona neuvolassa. Pojilla oli 3 kk -neuvolalääkäri. Meen välillä itsekin sekaisin sen suhteen mitä on milloinkin ja mihin ikään verrattuna, kalenteri-ikä vai korjattu ikä (korjattu ikä tarkoittaa lasketun ajan perusteella laskettua ikää ja kalenteri-ikä tarkoittaa vauvan oikeaa syntymäpäivää; näin ollen Jimppa ja Tepi ovat korjatussa iässä vasta pari viikkoa, mutta kalenteri-iässä jo melkein 3 kk).
Keskosilla kasvua ja kehitystä seurataan korjatun iän eli lasketun ajan mukaan. Meillä pojat huitelivat miinuskäyrillä siis ekat pari kuukautta ja vasta nyt ovat päässeet normaalille käyrälle.

Kaikki on tosi hyvin ja lääkäri kehui poikia kovasti :) 

Nallen ja pupun kanssa neuvolaan :)
JIMI

4.9.2013     (23.8.2013)
paino: 3810 g   (3370 g)
pituus: 53,5 cm   (51,3 cm)
päänympärys: 38 cm   (36,8 cm)

Jimi viihtyy uudella leikkimatolla
THEO

4.9.2013    (23.8.2013) 
paino: 3850 g   (3460 g)
pituus: 53 cm   (52,6 cm)
päänympärys: 38 cm   (36,4 cm)

Theo ihmettelee
Mami ja Jimppa (huomatkaa Jimpan ihanat kengät;))

 Jimin viime viikon hengityskatkos ja siitä aiheutunut sairaalareissu johtuu refluksista

Molemmilla pojilla todettiin refluksi. Oli hieman hankala koittaa selittää oireita lääkärille, esim.liittyikö hengityskatkokseen kouristelua vai oliko se enemmän vääntelehtimistä. Sattuipa sopivasti (kamala sanoa näin), kun oireita kuvaillessani osastolla Theo sai samantyylisen "kohtauksen", paljon lievempänä tosin. Lääkäri totesi samantien, että selvältä refluksilta näyttää.

Lääkäri oli todella optimistinen ja tyytyväinen, ettei kohtaus selvästikään ole neurologinen ja siihen ei liity mitään rakenteellista vikaa. Molemmilla pojilla nousee maitoa ja mahahappoja kurkkuun. Se on se ongelma. Meillä refluksiin ei liity pulauttelua lainkaan. Nesteitä nousee, mikä aiheuttaa kovaa nieleskelyä, kieriskelyä ja tuskaa. Refluksi"kohtauksen" huomaa nieleskelystä ja hengen haukkomisesta, kuulen kun kohtaus on tuloillaan. Siihen auttaa vauvan nostaminen syliin täysin pystyasentoon ja selän silittely.

Maidon ja happojen nousemista voi ehkäistä korottamalla pinnasängyn päätyä, röyhtäyttämällä kunnolla syönnin jälkeen, pitämällä vauvaa mahdollisimman vähän täydessä vaaka-asennossa ja maidon sakeuttamisella.
Me ollaan otettu kaikki keinot käyttöön ja sairaalareissun jälkeen ei ole tullut yhtään samanlaista kohtausta. Muutaman kerran jompi kumpi on nieleskellyt ja haukkonut henkeä pienesti, mutta se on mennyt sylissä heti ohi.

Oon tosi huojentunut, että vaiva on refluksi eikä siihen liity pulautteluakaan. Pelkäsin jo, että kyse olisi esim.epilepsiasta tai muusta. Itselläni on epilepsia ja se voi periytyä. Refluksi menee kuitenkin ajan kanssa ohi, onneksi. Jos on kokemusta refluksista, milloin se on alkanut ja loppunut?

Jimppa tänä aamuna sitterissä odottamassa syöntivuoroa
Diagnoosin saaminen rauhoitti, mutta pelkään edelleen paljon. Tarkistan vähän väliä, että molemmat hengittää, mietin jatkuvasti missä asennossa poikia voi pitää enkä uskalla mennä jyrkistä alamäistä vaunulenkillä, ettei se aiheuta kohtausta. Kuulostaa ehkä vähän naurettavalta ja ylihysteeriseltä, mutta kotona saatu kohtaus jäi niin voimakkaasti mieleen, etten voi rauhoittua nyt kunnolla.

Refluksia lukuunottamatta täällä voidaan hyvin. Äiti on välillä vähän väsynyt, mutta TGIF (thank god it's Friday) ja edessä on perhekeskeinen viikonloppu ja hoitoapua myös yöllä. 

Ihanaa viikonloppua! xxxx

18 kommenttia:

 1. Helpottava kuulla, että kyse on "vain" refluksista, eikä mistään vakavammasta :) hauskaa viikonloppua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tosi huojentavaa! :) Nyt ollaan saatu pahimmat oireetkin jo kuriin. Kivaa alkavaa viikkoa! :)

   Poista
 2. Meidän tyttö haukkoo välillä hetkeään kun ahmii maitoa liian nopsaa :/

  Onneksi ei ollut pahempaa kuin refluksi pojilla, vaikka ei tuotakaan vaivaa tartteis olla :(
  Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei :/, meillä on sama juttu. Enää pojat ei ahmi samalla tavalla kuin vähän pienempinä, mutta välillä kuitenkin ja silloin täytyy ottaa pullo hetkeksi pois. Ahmiminen aiheutti juurikin hengen haukkomista :/

   Aivan, onneksi vaan tätä eikä edes pahimmasta päästä, kun pojat ei pulauttele ollenkaan. Hengitysvaikeudet sais kyl jo loppua :/
   Kiitos Emmi <3

   Poista
 3. Aika on menny kyl tosi nopeesti! Pojat jo 3kk ja tuntuu että vasta luin postauksen poikien syntymästä :)

  Paljon tsemppiä ja jaksamisia teille<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sanos muuta! Vaikea uskoa miten pieniä pojat on olleet, kun nyt katsoo kuvia ekoista päivistä :)

   Kiitos kovasti <3

   Poista
 4. Hei,

  hienoa, että ongelmalle on löytynyt nimi jolloin sitä voidaan hoitaa ja tarkkailla!

  Meidän 3,5kk tytöllä on refluksi ja oireet alkoi jo sairaalassa mutta kätilö piti mua vaan hysteerisenä ekan lapsen äitinä ja sanoi vauvan nielevän lapsvettä, jota voi synnytyksen jälkeen juuri nousta masusta. Eli nieleskely ja kakominen alkoivat ihan heti ja sen perään aloin huomata kaarelle kiskomista ja hetken kuluttua meillä alkoi kova pulauttelu ja kitinä tietysti aina happojen noustessa eli suht koko ajan. Kotiin päästyä käytiin ekalla yksityisellä lääkärillä ja siellä sanottiin vähän samaa koska paino kuitenkin nousee. Aloitettiin Gaviscon joka ei auttanut mitään. Sitten olin hetken itse kokonaan maidottomalla muttei sekään auttanut joten mentiin toiselle lääkärille. Tällä lääkärillä ei ollut asenneongelmaa vaan otti oireet tosissaan ja tutki kunnolla. Tytön kurkku ihan punainen ja ärtynyt hapoista :( Saatiin sitten Zantac ja se on auttanut happoihin, puklaamista ei sen enempää saa hillittyä nyt näillä keinoilla vaan kohta olis tarkoitus alottaa kiinteät, jottei tarttis sakeuttajaa käyttää. Sänky on ollut sairaalasta asti kohotettuna ja tyttöä pidetään paljon pystyssä. Tähän kantoliina ja sitteri ovat olleet oiva apu.

  Tärkeintä on mulle se, että nykyään tyttö ei näytä enää siltä että sattuu ja paljon! Kuten alussa oli ja mä vaan itkin hormoonihöyryissä kun en tiennyt miten auttaa :(

  Tsemppiä! Toivottavasti teillä oireet helpottaa mahdollisimman pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, tosi huojentavaa! :)

   Voi ei :( Kuulostaa tutuilta nuo oireet. Meilläkin pojat menee välillä ihan kaarelle, mutta pulauttelua ei onneksi ole!
   Kamalaa, kun ette saanu heti apua! :/ Toivottavasti kiinteiden aloittamisesta olisi jotain apua!

   Meillä on käytössä samat konstit ja pahimmat oireet on jo vähän helpottanu. Kiitos, tsemppiä sinne myös! Toivotaan, että refluksi häviää mahd.nopeasti, meidän molempien lapsilta! :)

   Poista
 5. Niin ihanat pojat sulla!!!<3

  VastaaPoista
 6. Mun kuopuksella on refluksi.
  Se todettiin tytön ollessa kuukauden ikäinen. Tyttö oksensi kaaressa kaiken juomansa maidon ja en uskaltanut nukkua koko ensimmäisenä kuukautena, koska oksensi myös unissaankin.

  Kuukauden iässä siis refluksi todettiin ja imetys piti lopettaa, koska meitä neuvottiin alkamaan käyttää maidon sakeuttajaa ja se kyllä lievensi hieman oksentelua.
  Kolmen kuukauden iässä tyttö oli vuorokauden mahalaukun pH-arvo mittauksessa eli nenästä meni letku mahalaukkuun ja letku oli kiinni koneessa, joka rekisteröi jokaisen oksennuksen.
  Tuloksista selvisi, että oksennuksen mukana ei tule mahahappoja ollenkaan, joten emme saaneet lääkitystä.

  Nyt tyttö on 1v 1kk ja nyt refluksi ei enään vaivaa. Vieläkin meillä on maidon sakeuttaja käytössä, jos se jää antamatta niin oksentaa seuraavat kaksi päivää kaikki mitä suuhunsa laittaa.

  Meillä refluksi helpotti todella paljon siinä 7kk ikäisenä, kun tyttö oppi itse menemään istumaan. Kehitys hieman venyi, koska tyttöä ei voinut pitää yhtään lattialla selällään eikä mahallaan, joten vietti monet ensi kuukaudet joko sylissä, sitterissä tai vaunuissa, jossa oli selkänoja hieman koholla. Mutta tosiaan 7kk ikäisenä oppi konttaamaan ja istumaan ja tukea vasten käveli siinä 8,5kk ikäisenä ja nyt jo juoksee kovaa vauhtia! :)

  Refluksiin liittyy usein ruoka-aine allergioita ja meillä olikin juuri viime maanataina allergia testit ja ensi maanataina saadaan tulokset.
  Tytöllämme ei ole ikinä ollut kiinteää kakkaa, pahimmillaan ihan vesiripulia :( Epäilevät keliakiaa, mutta se selviää maanantaina..

  Silti meillä on nyt oikein iloinen tyttö, vaikka hänen ensimmäinen vuosi olikin todella rankka!
  Minulle ja miehelle se oli vaan niin rankkaa, että olemme haudanneet haaveet kolmannesta lapsesta, koska ikinä en enään halua kokea samaa.
  Se pelko, että oma rakas lapsi tukehtuisi omaan oksennukseen ja ne joka iltaiset vatsan väänteet ja huudot :(

  Ja se vielä, että vaikka meillä oli todella raju refluksi niin tyttö kasvoi silti koko ajan hyvin käyrällä! Nyt painaa jo 10kg ja pituuttakin löytyy 76cm! :)

  Paljon tsemppiä ja jaksamisia! Kyllä se viimeistään silloin helpottaa paljon, kun pääsevät itse pystyasentoon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei mitä olette joutunu kokemaan :/ Tiedän tunteen, kun ei itse uskalla nukkua. Pojilla on jo sen verran hyvin helpottanu oireet, että itsekin pystyn jo nukkumaan. Etenkin, kun öisin ei ole ollut mitään häikkää. Varmaan tosi kamalaa, kun tyttö on oksennellut yms :( En uskalla edes ajatella millainen tilanne meillä olis jos molemmat oksentaisi maidot ulos :/

   Tuli tosi paha mieli teidän puolesta, kun refluksi on vaikuttanut noin moneen asiaan. Ymmärrän, ettei sellaista halua kokea enää uudelleen... :( Tosi ihanaa, että refluksi ei enää vaivaa! Toivotaan, että voitte pian olla myös ilman sakeuttajaa ja arki helpottaisi.
   Hienosti tyttö kasvaa! :) Onneksi refluksi ei ole vaikuttanut kasvuun!

   Hyviä vointeja tytölle ja paljon jaksamista ja tsemppiä teille!! <3

   Poista
 7. Eikä kuulosta yhtään ylihysteeristä, on normaalia varoa ja huolehtia -eteenkin kun nää sinun on keskosia ja vielä niin pikkuisia. Ymmärrettävää, että kohtaus säikäytti, kuka tahansa normaali ihminen olisi säikähtänyt. :)

  Onneksi kyse ei ollut mistään vakavemmasta, hienosti pojat kasvaa ja ovat niin suloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä. Välillä sitä alkaa ylianalysoimaan itseään ja kirjoituksiaan :D

   Aivan, onneksi! :) Hih, niinpä :)

   Poista
 8. Onneksi olette saaneet selvyyttä terveysasioihin. Ikävältähän tuo refluksi kuulostaa, mutta onneksi tosiaan on nyt tiedossa ja refluksi paranee.

  Ihanampi asia: Mistä olette saaneet noin suloiset haalarit? Ihan sydän sulaa moisten edessä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Positiivista on, että refluksi tosiaan paranee ajan myötä! :)

   H&M:stä, tollasia pörröhaalareita on myös KappAhlissa ja Lindexillä. H&M:ssä on edullisimmat :) Ihan lempparit! Pikkunalle ja pikkupupu :) Poikia on kovasti ihasteltu, kun ollaan oltu ulkona!

   Poista
 9. Meillä tosiaan tuo refluksi kuten kirjoittelinkin tuonne "hätä"-postaukseen. Toisin kuin teillä (ilmeisesti ns. silent refluksi, kun ei oksentelua ole) ja meillä on kyllä eletty normaalia hyvin elämää. Tosin onneksi mitään noin vakavaa kohtausta ei ole ollut. Kauheaa. :( Ja meidän neitikin jo milte 6kg (kohta 1kk & 3vko) !

  Maidon sakeuttaja on meillä auttanut, joten puklailut on kyllä loppunut miltei kokonaan, harvoin tulee kun ahmii ruokansa hirveää kyytiä. Ruoan jälkeen on nieleskelyä, irvistelyä ym. hetken aikaa, sitten onneksi jo loppuu. :)

  Mahallaan, selällään jne. pidetään normaalisti. Röyhtäytykseen annetaan mahdollisuus, se ei tosin aina tule heti. Yleensä 15min/1h jälkeen vasta. :D

  Tsemppiä! Refluksi kulma helpottuu monella siihen kun alkaa istumaan ja liikuskelemaan enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo meillä on silent. Maidonsakeuttaja on auttanut myös meillä. Edelleen välillä kuulee miten mahassa möyryää, minkä jälkeen alkaa kova nieleskely ja hetki hengenhaukkomista. Tämä on kuitenkin vähentynyt tosi paljon eikä pahin kohtaus ole toistunut. Huh.

   Kiitos, tsemppiä myös teille! :) <3

   Poista

Kiitos kommentista! <3