Sivut

tiistai 12. tammikuuta 2016

Sosionomiopinnot (AMK)

Toivepostaus opintoihini liittyen. Painotan, että opetussuunnitelma muuttui tässä välissä ja ainakin osa opintojaksoista on muuttanut nimeään/sisältöään ja opintoihin on saattanut tulla muitakin muutoksia. En ole kovin paljoa perehtynyt uuteen opetussuunnitelmaan, koska se ei koske enää minua. Tässä on omat kokemukseni opiskelusta vuosina 2010-2013.

Aloitin sosionomiopinnot ammattikorkeakoulussa Hyvinkäällä syksyllä 2010. Ylioppilaaksi pääsyn jälkeen pidin yhden välivuoden, mietin mitä haluan tehdä ja työskentelin samalla yksityisenä lastenhoitajana eräässä perheessä.

Pääsykokeisiin piti kirjoittaa itsestään kuvaus ja selittää miksi haluaa sille alalle. Ensin oli yksilöhaastattelu, jossa kolme henkilöä kyseli taustoistani, motivaatiosta opiskella, miksi minä, mikä sosiaalialalla kiinnostaa jne. Se meni mielestäni ihan hyvin. Siinä käytiin läpi myös kirjoittamani kuvaus ja pohjattiin kysymyksiä siihen. Seuraavana oli ryhmätehtävä. Sekalainen ryhmä hakijoita huoneeseen, meille esitettiin yksi sosiaalialan ongelmista ja tehtävänä oli keksiä siihen ratkaisu. Aikaa keskustella oli 10 min. Arvostelijat tarkkailivat ja tekivät meistä johtopäätöksiä. Sain pisteitä mm. siitä, että aloitin keskustelun, kiinnitin huomiota ajankäyttöön ja huomioin keskustelussa muut eli en vetänyt omaa showta muiden päälle.  

Olin onnesta soikeana kuullessani tulleeni hyväksytyksi ykkösvaihtoehtooni. Intoa lisäsi se, että silloinen kämppäkaverini pääsi samaan kouluun opiskelemaan sosionomiksi! Me muutettiin yhdessä pois pääkaupunkiseudulta ja pysyttiin kämppiksinä. Opiskelijaelämä oli ihana kokea yhdessä hyvän ystävän kanssa ja muutto uuteen kaupunkiin oli helppoa, kun sen teki toisen kanssa.

Vappuna 2011

Koulun alkaessa oli paljon ryhmäläisiin tutustumista ja yksi viikonloppu vietettiin "leirikoulussa", jossa päästiin entistä paremmin tutustumaan toisiimme. Se oli mielestäni hyvä, koska koulussa käsiteltiin paljon myös henkilökohtaisia asioita, tehtiin tehtäviä intensiiviryhmissä ja oli pakko pystyä tietyssä määrin avautumaan toisille. Alkuun olin aika järkyttynyt opiskelutahdista, tehtävämääristä ja ennen kaikkea tavasta opiskella. Tuntui, että sai jatkuvasti olla kirjoittamassa esseetä, jonka vähimmäissivumäärä oli kaukana lukiossa totutusta. Lähteitä piti käyttää kokoajan kaikessa. Ensimmäinen vuosi meni sinnitellessä ja opetellessa oikeaa opiskelutyyliä. Toisen vuoden alkaessa aloin työskennellä vaatekaupassa Espoossa 25h viikossa eli olin käytännössä viisi iltaa viikosta töissä. Muutin Jessen kanssa Espooseen ja koulumatka piteni paljon. Kuljin päivittäin kaikenkaikkiaan kolmisen tuntia junalla. Tästä kaikesta huolimatta oli toinen opiskeluvuoteni paras kaikista ja arvosanat 4-5 (asteikko 1-5). Toiseen vuoteen sisältyi hanketyöskentelyä, harjoittelu ja paljon perusopintoja. 

Muistaakseni ennen kolmannen vuoden alkua tehtiin valinta; joko lastentarhanopettajan pätevyys tai kaikki muut asiakasryhmät. Minä valitsin pitkän pohdinnan jälkeen jälkimmäisen. Kolmas vuosi kului samantyylisesti kuin toinenkin. Kaikki perusopinnot tehtyäni, kolmannen vuoden jälkeen jouduin sairaalaan vuodelepoon odottaessani poikia. Suurin stressinaiheuttaja jäi kuitenkin jäljelle: opinnäytetyö. Se on tämän kevään projekti. Tänään sain aiheen päätettyä ja maanantaihin mennessä tulee aiheanalyysin olla tehtynä. Ihan mahtavaa, että olen vihdoin päässyt alkuun. Tarkoitukseni on valmistua kevään lopussa.

Sosionomin AMK-opinnot kestää yleensä 3,5 vuotta. Opintoaikaa on kuitenkin enemmän, koska kaksi vuotta saa olla poissaolevana ilman erikoislupaa. Sen jälkeen voi tietääkseni vielä erikoissyystä saada lisäaikaa. Opintojaksoja on ollut mm. lastensuojelu ja perhetyö, monikulttuurinen työ, sosiaaliturva ja sosiaalipalvelut, kehittäminen ja tuotteistaminen, hyvinvointi yhteiskunnassa, kasvun ja kehityksen tukeminen, sosiaaliohjaus, vuorovaikutusosaaminen sekä ruotsi ja englanti ammattisanastoon keskittyen. Vapaavalintaisina opiskelin kaksi kurssia saksaa. Harjoittelujaksoja on ollut neljä. Olen itse valinnut paikat kiinnostukseni mukaan ensimmäistä lukuunottamatta. Ensimmäinen harjoittelu täytyi tehdä päiväkodissa. Päiväkodin lisäksi olen ollut harjoittelussa seurakunnassa, Pelastusarmeijassa sekä päihdetyön puolella. Minua kiinnostaa tällä hetkellä eniten päihdetyö sekä seurakunnan perhetyö (siihen tosin vaaditaan lisänä ainakin teologisia opintoja).

Onko jotain mitä haluaisitte vielä tietää?

Mielenkiinnosta:
Lukijoissa sosionomeja? Missä työskentelette?   

18 kommenttia:

 1. Jep sosionomi amk täälläkin. Valmistuin 3 vuotta sitten, enkä päivääkään ole niitä töitä tehnyt. Mulla onneksi toinen amk-tutkinto ensin suoritettuna, ja niitä töitä olen tehnyt kohta 10 vuotta. Valitettavasti ainakaan täällä alueella ei ole sosionomeille juuri muuta työtä tarjolla kuin samaa kuin mihin kelpuutetaan myös lähihoitaja. Ja palkkakin sama tai jopa paskempi. Että ei paljon motivoi joku 1900e/kk kun kuitenkin on korkeakouluttautunut. :( Onneksi tällä hetkellä kotona lapsen kanssa ja seuraava tulossa. Pääkaupunkiseudulla asia on toki eri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Voi ei, onpa ikävä kuulla... Onneksi saat olla nyt kotona lasten kanssa, josko työtilanne olisi edes vähän parempi sitten kun palaat työelämään. Paljon on täälläkin töitä lähihoitajan palkalla, täytyy vaan yrittää etsiä ja toivoa parasta! :) Hyvää loppuraskautta ja kaikkea hyvää! :)

   Poista
 2. Sosionomi täälläkin, diakonian virkapätevyydellä :) Valmistuin 2013 jouluna ja olen jo huhtikuusta 2013 ollut täyspäiväisesti töissä. Nyt tosin äitiyslomalla. Täällä pääkaupunkiseudulla on töitäkin aika mukavasti tarjolla, tosin haaveilen päivätyöstä lasten takia ja niiden löytäminen/saaminen on vähän hankalampi homma..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kuulla :) Miten suoritit diakonian virkapätevyyden, jälkikäteen? Kauanko kesti opiskella? :) Itsekin haluaisin kovasti 8-16 työn, mutta kunhan alkuun saa jotain omalta alalta niin olen tyytyväinen! :)

   Poista
  2. Sain diakonian virkapätevyyden samaan syssyyn opintoja tehdessä. Mutta ymmärtääkseni se 15 op (muistaakseni) on suht helppoa suorittaa myös opinetojen jälkeen - vaatii harjoittelua ja jotain tehtäviä ja ehkä jotain opparijuttua. Kannattaa kysellä Diakilta :) Muuten opinnot oli sen 3,5 vuotta, kuten normaalistikin. Olen Helsingin Diakonissalaitoksella töissä tällä hetkellä - voin kyllä suositella työpaikkana, jos kiinnostaa :)

   Poista
  3. Kiitos vastauksesta, kuvittelin virkapätevyyteen vaadittavien opintopisteiden määrän suuremmaksi. Ehdottomasti paneudun asiaan vielä, kun on ajankohtaisempaa! :)

   Poista
 3. Heippa!
  Sosionomi myös ja pääosin ollut lastensuojelussa töissä. Nyt lasten kanssa kotona. Kun taas aika palata työelämään, toivon löytäväni päivätyön ja lisäksi jonkin vähemmän henkisesti haastavan aiempiin verrattuna, jotta kotiinkin jäisi vielä energiaa :)
  Ps. Kiva blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Voin vaan kuvitella miten raskasta se on. Ei monesta ole siihen, itse en ainakaan pystyisi. Toivottavasti löydät mieleisen työpaikan! :)

   Poista
 4. Sosionomi täälläkin �� jouluna 2012 olen valmistunut jonka jälkeen olin 1,5vuotta päiväkodissa lastentarhanopettajana kunnes jäin äitiyslomalle ja edelleen olen kotona 1v 3kk pojan kanssa �� syksyllä olisi tarkoitus mennä taas töihin. Päiväkotimaailmaa ajattelin vielä kokeilla vaikka ennen äitiyslomaa jo ajattelin että ei ole sittenkään minun juttu...en oikein tiedä kiinnostaako sosionomin/lastentarhanopettajan työt lopulta ollenkaan �� ennen sosionomiopintoja valmistuin lähihoitajaksi mutta ne työt kiinnostaa vielä vähemmän! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Onpas meitä sosionomeja monta! :D Toivottavasti löydät sen mikä tuntuu omalta. Itselläkin vähän ristiriitaiset ajatukset, kun viihdyn niin hyvin nykyisessä työssäni vaatekaupassa :D Tsemppiä syksyn uusiin tuuliin! :)

   Poista
 5. Täälläkin sosionomi :) Valmistuin jouluna 2012 ja olen siitä lähtien ollut Kelalla töissä. Jo opiskelujen alkupuolella ajattelin, että haen töitä joko Kelalta tai työkkäristä. Puolet työajasta on asiakaspalvelua ja puolet ratkaisutyötä. Pidän erityisesti asiakaspalvelusta. Se on haastavaa, mutta mielenkiintoista. Päivätyö on iso plussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mahtavaa, että olet päässyt tekemään sitä mitä haluat! Se voisi kiinnostaa myös minua, nimenomaan isona plussana hyvät työajat! :)

   Poista
 6. Sosionomi täälläkin! Noi sun kuvaukset kursseists ja opinnoista kuullosti ihan ku ois ollu meijän koulusta. Samanlaisiahan niiden tulee olla kun valmistaa samaan tutkintoon. Mitä oon kuullu toisista amk :eista niin tutkintokokonaisuus on aaaaivan erilainen.
  Valmistuin ite alkusyksystä ja olen vuoden verran työskennellyt lastentarhanopena.Tykkään työstä hirmusti, mutta kiinnostusta ois kans lastensuojelun/perhetyön puolelle. Eniten mietityttää se että, jos(kun?) tulevaisuudessa saa omia lapsia, niin jaksaako samanlaista rumbaa töissä ja kotona ? Vuorotyökään ei ole poissuljettu vaihtoehto, päivätyö on vaan niin ihanan "tasaista".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Oon kuullut samaa! :) Hyvä kysymys, sen näkee sitten kun saa omia lapsia. Varmaan riippuu vähän ihmisestä miten sen kokee. Onneksi sosionomina on paljon valinnanvaraa eri asiakasryhmien välillä :)

   Poista
 7. Moi Nanna! Minäkin sosionomi ja samasta koulusta valmistunut ihan hetki sitten! En oo edes arvannut että samassa koulussa oot opiskellut vaikka pitkään sun blogia lukenutkin. :) Tsemppiä opparin tekoon ja loppurutistukseen! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kuulla, onnea valmistumisesta! :) Hieno juttu! Kiitos paljon, sitä tarvitaan! :)

   Poista
 8. Aloitan sosionomiopinnot nyt. Pääsin 3 hakukerralla sisälle kouluun. Hain tosissani. �� Olen tehnyt avustajan töitä, pari kertaa myös asumisyksiköissä ilman mitään koulutuksia.

  Peruspohjatietoa lähetään siis koulusta hakemaan. Vammaistyö, järjestötyö, seurakuntatyö, ehkä lastentarhakin kiinnostaa. Liikaavaihtoehtoja. Mutta ihana kun on. :D

  Ja niin, mulla on myös paljon tuttuja sosionomi (-diakoni) kollegoita. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, onnea! :) Sosionomeilla on kyllä paljon vaihtoehtoja! Minulla olisi toiveissa opiskella myös diakonin pätevyys, jotta voisin hakea seurakunnalle. Ensin kuitenkin jonkin aikaa töissä ennen lisäopiskeluja!

   Poista

Kiitos kommentista! <3