Sivut

lauantai 6. lokakuuta 2018

3 kk vauvan päivärytmi


Ellenillä oli neuvola keskiviikkona. Hän on kasvanut ja kehittynyt hienosti. Juteltiin mm. nukkumisesta, syömisestä ja päivärytmistä. Imetän lapsentahtisesti ja meillä se tarkoittaa noin 3-4 tunnin syöttövälejä. Öisin Ellen on jo pitkään herännyt vain kerran syömään, yleensä puoli viiden aikaan. Hän nukkuu siis öisin hyvin. Havahduin yhtäkkiä siihen, että päivisin hän nukkuu nykyään vain puolen tunnin pätkiä silloin tällöin, vaikka vaikuttaa väsyneeltä.

Alustusta: Ellen on nukkunut oikeastaan aina todella hyvin. Kolmen päivän ikäisestä asti hän on nukkunut yöt 1-3 syötöllä eikä seurustele öisin. Ensimmäisen kuukauden hän tuntui nukkuvan aina koko päivän, heräten välissä vain syömään. Hän nukahti itsekseen sitteriin, syliin tai sänkyyn. Ellen tuntui itse nukkuvan sen mitä tarvitsi, kunnes päälle kaksikuisena alkoi herätä lyhyiden puolen tunnin torkkujen jälkeen. 

(mooseskori saatu: Jollyroom)

Neuvolan terveydenhoitaja kertoi tämän ikäisen vauvan nukkuvan "oppikirjan mukaan" 2 x 2,5h päivän aikana ja illasta vielä noin tunnin unet. Hän kehotti nukuttamaan ulkona, jossa vauvat nukkuvat yleensä hyvin. Ajattelin heti, ettei Ellen varmana nukkuisi ainakaan mitään paria tuntia, koska herää esimerkiksi heti vaunujen pysähtyessä puistoilureissun päätteeksi.

Päätin kuitenkin jo samana iltana ottaa haasteen vastaan ja laitoin Ellenin vaunuihin päiväunille, koska hän oli selkeästi väsynyt. Heijasin hetken ja hän nukkui 3,5 tuntia paikallaan olevissa vaunuissa! Olin ihan ihmeissäni. En lähtenyt vielä hurraamaan, mutta sama toistui seuraavana aamupäivänä (3h) ja iltana (2,5h). Eilen hän nukkui aamupäivällä kolmen tunnin unet ja illalla neljä(!) tuntia! Nyt hän on aamupäiväunillaan ja minulla on aikaa omille jutuilleni. Allekirjoitan täysin fraasin "oppikirjan mukaan" ja lisään "kaikki vauvat ovat erilaisia", koska pojat nukkuivat vauva-ajan todella huonosti ja paras saavutus oli parvekkeella nukutut puolen tunnin luokkaa olevat päiväunet...   

Tällä hetkellä meidän päivärytmi vajaa kolmikuisen Ellenin kanssa on:

8.30 hän herää
aamupesut, maitoa, seurustelua
11-14 päiväunet 
maitoa, seurustelua, leikkimatolla
15.30-18 päiväunet
maitoa, seurustelua, leikkimatolla,
19.30-20 pienet iltaunet
maitoa, seurustelua, iltapesut
22.00 yöunille  

Päivärytmi on vain suuntaa antava ja riippuu päivästä. Arkena Ellen on herätettävä viim. 8.30, jotta ehdin viedä pojat dagikseen. Vapaapäivinä hän saattaa helposti nukkua kymmeneen, jolloin päiväunet tietysti myöhenevät. Rytmi elää, mutta huomaan Ellenin jaksavan olla hereillä noin 1,5 tuntia aina unien välissä.

Tuntuu ihan käsittämättömän hyvältä ja helpottavalta, kun ollaan päästy kiinni selkeään rytmiin. Osaan paremmin tulkita Elleniä, suunnitella päivää ja saan aiempaa enemmän tehtyä.


Miten teidän vauvat nukkuvat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentista! <3