Sivut

maanantai 29. tammikuuta 2018

Ensimmäinen kolmannes, raskausviikot 5-12

Raskausviikko 5 - Sain tietää raskaudesta viikolla 4+. Soitin neuvolaan samana päivänä, kun olin tehnyt positiivisen testin. Ensimmäistä aikaa varatessa terveydenhoitaja luki tekstin, jonka oli kirjoittanut lääkärimme raskauden suunnittelukäynnillä. Siinä ohjeistettiin tekemään lähete alkuraskauden ultraan ja ottamaan kaikki tulehdusnäytteet heti alkuraskaudessa tulehdusten poissulkemiseksi. Rv 5 olin onnesta ja epäuskosta sekaisin. Suunnittelin heti kaikenlaista ja olin vielä autuaan tietämätön tulevista oireista.

Raskausviikko 6 - Väsymys, jatkuva nälkä, etova olo. Otin pahoinvointirannekkeet käyttöön. Ensimmäinen varhaisultra oli tällä viikolla, mutta se ei antanut toivottua tulosta, kun viikkoja olikin vähän vähemmän. Viikko saatiin jännittää kontrollikäyntiä. Yritin pitää mieleni toiveikkaana voimakkaiden raskausoireiden ansiosta. Sykkeeni oli jatkuvasti korkea, hikoilutti, kaikki ällötti, ärsytti, olin turvonnut ja vessassa sai ravata pitkin yötä.

Kaksi viivaa, arkiaamuna ennen töihinlähtöä klo 6.54
 Alun turvotus rv 6


Raskausviikko 7 - Kontrollikäynnillä varhaisultrassa nähtiin oikeassa paikassa oleva alkio ja sydämen syke <3 Pahoinvointi jatkui voimakkaana ja hallitsi elämää. Hajuista ällötti eniten kahvi, jauheliha ja oikeastaan kaikki lämmin ruoka. Sängystä nouseminen oli tuskaa, hereillä oleminen oli raskasta, pienikin liikkuminen nosti sykkeen taivaisiin, tärisin, heikotti ja ällötti. Makasin sohvalla kaiken vapaa-aikani ja keräsin voimia töihin. Pojat oppivat nopeasti, että lepään sohvalla ja he voivat tuoda leluja ja kirjoja luokseni. Alkuun tuntui tosi pahalta, etten pystynyt olemaan heidän kanssaan normaalisti, mutta se oli vain hyväksyttävä ja olla potematta huonoa omatuntoa. Söin parin tunnin välein hedelmiä, jogurttia, paahtoleipää, mehujäitä ja mitä vaan teki mieli, koska se auttoi edes hetkellisesti. 

Raskausviikko 8 - Kerrottiin raskaudesta meidän perheille, kun kahviteltiin meidän viidennen hääpäivän kunniaksi. Tuli ensimmäisen neuvolakäynnin aika, jossa juteltiin edellisestä raskaudesta, käytiin läpi mitä kaikkea neuvolassa tullaan tekemään, mitä tutkimuksia ja käyntejä raskausaikana on ja täytettiin uudistunut äitiyskortti. Saatiin muutama lomake mukaan kotiin, jotka piti täyttää seuraavaa käyntiä varten. Tämän viikon ikävin oire liittyi mielialaan. En tunnistanut itseäni ajatuksistani, olemuksestani enkä kokenut olevani minä millään tasolla. Kaikki ärsytti, en jaksanut ketään ja halusin vaan jäädä omaan maailmaani. Ärsytys ei onneksi yltänyt poikiin tai Jesseen, mutta oikeastaan kaikkeen muuhun/muihin. Itkin pariin kertaan Jesselle, etten halua olla sellainen. Se oli kuluttavaa ja vaikeaa, kun en oikeasti ollut sinut oman itseni kanssa. Ihan hullut hormoniryöpyt.

Varhaisultra 6+3

rv 8

Sitruunavesi, ihan parasta!
Raskausviikko 9 - Sohva. Makaaminen sohvalla jatkui ja toisaalta alkoi kyllästyttää tuijottaa samaa seinää, mutta toisaalta taas muuhun en olisi pystynyt. Yritin jaksaa tehdä jouluvalmisteluja, mutta se oli vaikeaa. Käytiin yhdessä ostamassa joulukuusi ja pojat koristelivat sen minun ihaillessani vieressä. En saanut aikaiseksi lähettää joulukortteja enkä kyennyt lähteä lahjaostoksille. Onneksi sain hoidettua shoppailut netin kautta ja ne muutamat jutut, joita en saanut, kävi Jesse hakemassa.   

Raskausviikko 10 - Kävin seulontaverikokeessa ja samalla käynnillä otettiin tulehdusnäytteet, jotka oli normaalit. Pahoinvointi jatkui, mutta jatkuva vedenjuominen ja pienet välipalat helpotti vähän. Pystyin jo käymään lyhyillä kauppareissuilla ja maailma alkoi taas avartua. Mielialani alkoi tasaantua ja henkinen oloni helpottaa.   

Raskausviikko 11 - Vatsatauti iski juuri ennen joulua. Se oli vihoviimeinen pala raskauspahoinvoinnilleni, kun en pystynyt syömään tai juomaan mitään. Oksensin niin voimakkaasti, että yhtäkkiä naamani oli täynnä läiskiä ja pilkkuja ja näytin ihan kamalalta. Lääkäri kertoi kasvojeni olevan täynnä verenpurkaumia oksentamisen aiheuttamasta paineesta. En ole koskaan kärsinyt vastaavasta, se pelästytti. Olin todella heikossa kunnossa ja pahinta oli moninkertaistunut pahoinvointi. Olin viikon huonona, kunnes alkoi helpottaa sitä mukaa, kun sain syötyä ja näin ollen raskauspahoinvoinnin hallintaan. Huhhuh!


Raskausviikko 12 - Ensimmäisen virallisen ultran aika, jossa tarkistettiin sikiön niskaturvotus. Vauva voi hyvin, oli aktiivinen, vastasi viikkoja ja niskaturvotus oli normaali. Ultran jälkeen lähdin Helsinkiin ostoksille äitini kanssa. Se tuntui erityisen hyvältä muutaman kuukauden kotona olemisen jälkeen. Siitä alkoi hyvä vaihe eli pahinvointi väheni, sain energiat takaisin, olin oma itseni ja jaksoin leikkiä ja ulkoilla poikien kanssa. Turvotus oli vähentynyt ja alavatsalla oli selkeä kumpu. Varasin ajan sokerirasitukseen raskausviikolle 15.

Kerrottiin raskaudesta julkisesti rv13+ vuoden ensimmäisenä päivänä ja silloin aloin kaikkien voimakkaiden ja lamaannuttavien oireiden jälkeen kunnolla nauttia raskaudestani. Viimein oli energiaa ja tulin taas esiin kaikkien niiden oireiden takaa. Olen nyt viimeiset viisi viikkoa nauttinut olostani ihan täysin ja ollut raskauskuplassa. 


Pakko sanoa, että oireiden perusteella kaksi raskauttani eroavat toisistaan melkoisesti. Kuvittelin, että kaksosraskaudessa pahoinvointi oli paha, koska monisikiöinen raskaus voi vaikuttaa siihen. Silloin en kärsinyt samanlaisesta henkisestä myllerryksestä ja pahoinvointini oli asteen lievempänä ja lyhytkestoisempana kuin tällä kertaa. Olen iloinen, että olen päässyt ikävien oireiden yli toiselle kolmannekselle ja kuten edellisestä postauksesta voitte lukea, voin erinomaisesti!

Millaisia oireita teillä on ollut? Onko raskauksissa ollut eroja?  

2 kommenttia:

  1. Ihanalta kuullostaa pahoinvoinnista huolimatta, lienee pojille sisko <3 tulossa... hyvää vointia kaikille viidelle!

    VastaaPoista

Kiitos kommentista! <3