Sivut

keskiviikko 10. huhtikuuta 2019

Uuteen päivärytmiin totuttelemista

Tuntuu siltä kuin päivä olisi merkittävästi pidentynyt. Valoisuudella on tietysti osansa, mutta elän puolenpäivän aikaan jo myöhäisessä iltapäivässä. Ellen herää nykyään n. 6.30-7.30, jolloin ensimmäiset päiväunet on jo klo 9. Tuntuu ihan hassulta! 

Lounasaikaan klo 12 mennessä olen siis ehtinyt tehdä jo vaikka mitä, mutta silti päivä on vasta aluillaan. Toisaalta kiva kun tuntuu, että on aikaa ja ehtii tehdä juttuja, mutta illalla lasten nukahdettua päivän touhuamiset "kostautuu" ja nuupahdan ihan täysin. Harvoin jaksan illalla vaalia omaa aikaa.

Ellenin päivärytmi tuntuu olevan jonkinlaisessa muutostilassa. Pitkään oli sama kaksien päiväunien (+ toisinaan pienten iltatorkkujen) rytmi, josta olen tehnyt postauksen tänne. Nyt Ellen tarvitsee kolmet selkeät päiväunet, luultavasti aikaisten aamujen takia.


Ellen herää noin klo 7 ja nukkuu yleensä 9-11, 13.30-15 & 16.30-17.30. Hän menee yöunille klo 20. Hänelle tekee tiukkaa jaksaa olla hereillä iltakahdeksaan jos herää viimeisiltä päiväunilta yhtään aikaisemmin. Joinain päivinä hän on saattanut nukkua päiväunia jopa yli kuuteen jos ollaan oltu jossain menossa, mutta sillä ei ole ollut negatiivista vaikutusta yöuniin.

Tämä päivärytmi tuntuu sopivan Ellenille, joten nyt mennään kolmilla päiväunilla. Juttelin viime neuvolakäynnillä mm. tämän ikäisen päivärytmistä ja joillain vauvoilla saattaa olla vielä kolmien päiväunien tarve.

Pääasia, että vauva on päivällä virkeä oma itsensä eikä yöunien kanssa ole hankaluuksia. Usein päivärytmi heijastuu myös yöuniin, esim. liian pitkät tai liian myöhään nukutut päiväunet saattavat hankaloittaa nukahtamista ja/tai lisätä yöheräilyjä.

Kuinka monet päiväunet 
muilla samanikäisillä on ollut?

4 kommenttia:

 1. Moi!
  Meillä on 11 kk ikäinen poika, joka vasta nyt on siirtymässä kolmista kaksiin päiväuniin. Nukkuu päikkärit 8:30-10:30 ja 15-16. Yöunet 19:30-6:00. Sillon kun vielä nukkui kolmet päikkärit, heräsi aamuisin viideltä, joten oon nyt supertyytyväinen tähän uuteen rytmiin! ����

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka. Kiitos viestistä :) Kuluneen kuukauden aikana on tapahtunut muutos ja nykyisin meilläkin tuntuu olevan useammin vain kahdet päiväunet kolmien sijaan! Näin se yhtäkkiä muuttuu :) Mahtavaa, että rytmi muuttui teillä paremmaksi! :)

   Poista
 2. Meillä pikkuneiti 08/2018 tarvitsee vielä ehdottomasti kolmet päiväunet ja silloinkin meinaa tehdä tiukkaa varsinkin ilalla jaksaminen. Meillä herätään jo 5-5.30 ja vikoilta päikkäreiltä herätään joskus 16-17 välillä. Nukkumaanmeno siirtyi kellojen kanssa samaan aikaan 19 -> 20. Yöunet on siis melko lyhyet, tähän sain ohjeen jättää kolmannet unet pois. Tuntuu vaan tällä hetkellä aika mahdottomalta ajatukselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Toivottavasti päiväunien tarve pikkuhiljaa tasoittuu! On vaikea jos vauva on ihan yliväsynyt päivän aikana, liekö sekään hyvä yöunia ajatellen? Jos siis "väkisin" yrittää rajata unet kahtiin. Kuluneen kuukauden aikana Ellen siirtyi itsekseen kolmista kahtiin uniin ja yöt menee tällä hetkellä hyvin. Josko teilläkin muutos lähtisi vauvasta itsestään :)

   Poista

Kiitos kommentista! <3