Sivut

torstai 26. huhtikuuta 2018

Raskausviikko 28 - verensokereiden mittaamista


Raskausviikko: 29+4

Painonnousu: +11kg, paino ei ole noussut muutamaan viikkoon, mikä on kuulemma hyvä juttu diabeteshoitajan mielestä. Painon olisi hyvä pysytellä samassa lukemassa tai jopa tippua loppuraskauden ajan. Kuulostaa hurjalta, koska yleensä painoa/turvotusta tulee juuri loppua kohden. Ensin ahdistuin ajatuksesta, että painoakin pitää alkaa seurata tarkasti, mutta aion keskittyä ruokavalioon ja olla murehtimatta painostani, vaikka muutama kilo vielä tulisi.

Mieliteot: appelsiinit, mansikat, mustikat ja vadelmat. Tiukennetun ruokavalion myötä ruoka ja syöminen aiheuttaa stressiä enkä enää juurikaan nauti syömisestä vaan lasken mielessäni kokoajan hiilareita ja kuituja, punnitsen vaihtoehtoja ja pelkään verensokerilukeman katsomista.

Muuta: Mittasin koko viime viikon verensokereita ja opettelin laskemaan päivän hiilarit, jakamaan ne oikein eri aterioille ja vaihtelemaan ateriakoostumuksia oikeaoppisesti. Ruoanlaittoon menee enemmän aikaa kuin ennen ja kaupassa saa tarkistaa kaikesta hiilarimäärät. Olen oppinut perusjutut jo aika hyvin ja verensokerit on pysyneet raja-arvojen alapuolella joka mittauksella. Kuvittelin syöväni terveellisesti ja hyvin jo ennen raskausdiabetesta, mutta tavatessani diabeteshoitajan... Perusteet oli kunnossa, mutta söin väärässä suhteessa tiettyjä ruokia ja esim. liian paljon aamiaisella. Alkuun podin nälkää ruokavalion tiukentamisen jälkeen, mutta nyt olen jo tottunut ja osannut myös itse lisätä kuidun ja proteiinin määrää. 


"Fun fact":  Herään melkein joka aamu pohkeen suonenvetoon, se on niin voimakas, että pelkään jotain hajoavan jalassa. Suonenveto herättää kellontarkasti seitsemältä, jolloin starttaan päivän mittaamalla paastoarvon ennen aamiaisen syömistä. En osaa enää kuvitella millaista elämä on ilman raskausvaivoja. Kroppa tuntuu niin erilaiselta nyt, mutta siitä huolimatta olen jo tottunut tähän kaikkeen: kipuihin, suonenvetoihin, raajojen puutumiseen, hengästyneisyyteen, tihentyneeseen sydämensykkeeseen ja supistuksiin.  

Yleisesti: Voin ihan hyvin. Liitoskivut vaivaa ja supistukset on muuttuneet voimakkaammiksi, mutta tukivyöstä on ollut apua pahimpaan särkyyn. Minulla on ollut vajaan viikon käytössä Anita- merkkinen tukivyö, mikä kiristetään tiukasti vatsan ympärille tukemaan vatsaa ja helpottamaan ristiselkään kohdistuvaa painetta. Vyö ei tunnu lainkaan epämukavalta, vaan se tuo mukavaa pitoa ja tukea. Ilman vyötä lantio tuntuu olevan "poissa paikaltaan" ja jokainen askel ja kyyristyminen on tuskaa. Kannattaa ehdottomasti kokeilla jos kärsii liitoskivuista tai selkäsärystä.

Sunnuntaina tulee täyteen 30 viikkoa ja alkaa raskausviikko 31! Silloin on vuorossa mm. kuulumisia äitiyspolikontrollista ja juttua meidän käynnistä 4D-ultrassa.    

8 kommenttia:

 1. Auttaiskohan magnesium tuohon suonenvetoon myös raskausaikana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syön magnesiumia pienen vuorokausimäärän. Nyt suonenvedot on vähän onneksi hellittäneet eikä tule enää ihan päivittäin! :)

   Poista
 2. Itse joudun mittaamaan verensokereita pari kertaa viikossa aiemman raskausdiabeteksen ja vatsalaukun ohitusleikkauksen takia. Sokereissa ei ole ollut ongelmaa ja paastosokerit ovat 4-4,5 välillä. Aterianjälkeiset alle 6.

  Terveydenhoitajani on alkanut stressata painonnousuni puolesta. Olin ennen raskautta 81 kg eli 5 kg "ylipainoinen", joten hänen mielestään raskausajan painonnousu saisi olla mieluiten 0 kg. Olen nyt rv:lla 36 ja paino on noussut 15 kg, joten hän sanoi, että pitäisi lisätä liikuntaa ja vähentää syömistä. Ohitusleikkauksen takia olen jatkuvassa erikoissairaanhoidon seurannassa, ja siellä painonnousua ei ole kauhisteltu. Pari päivää sitten lääkäri sanoi, ettei minun kannata painonnousua niin miettiä; se on yksilöllistä ja tässä vaiheessa turvotukset alkavat näytellä isompaa osaa. Hänen mielestään suurin osa tulee kuitenkin jäämään sairaalareissulle ja palautuvani normaaliin ennen raskautta olleeseen painoon nopeasti. Jännä miten tulee erilaisia suhtautumisia asiaan liittyen.

  Viime raskaudessa painonnousu oli 40 kg. Sitä ei oikein hyvällä katsottu missään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä kaksi aika erilaista suhtautumista terveydenalan ammattilaisilta! Hyvä, että sokereiden kanssa ei ole ollut häikkää :) Tsemppiä loppuraskauteen, pian tulee mitä parhain palkinto <3

   Poista
  2. Anonyymi tässä taas hei :D
   Poika syntyi suunnitellulla sektiolla pari viikkoa sitten. Hänen painonsa oli 3,5 kg ja pituus 50 cm. Minulla paino nousi kaiken kaikkiaan 20 kg ja loppuaikana oli tasainen turvotus kaikkialla. Sairaalaan jäi 8 kg 3 pv aikana ja nyt 2 vk myöhemmin paino on laskenut kaikkiaan 12 kg. Enää 8 kg alkutilanteesta. Taisi se lääkäri olla oikeassa nopeasta painon tippumisesta. :)

   Tsemppiä loppuraskauteen :)

   Poista
  3. Moikka! Kiitos! :) Paljon onnea vauvasta <3 Kiva kuulla, että paino on laskenut tasaisesti! Toivottavasti samoin kävisi itsellenikin!

   Ihanaa vauva-aikaa! <3

   Poista
 3. Löysin blogisi. Ihan huippu! Makaan sairaalassa vuodelevossa kun kaksoset uhkaa tulla aikaisin. Nyt olisi 28+4 viikot. Suonensisäisesti estolääkettä supistuksiin annetaan. Tukilankaa ei enää voi kuullemma näin myöhään laittaa. Pessaarin laittovat tänään tukemaan kohtua. Sain paljon iloa ja toivoa sun kirjotuksesta ja hienosta selviytymisestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, ihana että blogista on ollut apua :) Tosi kurjaa, että jouduit sairaalaan vuodelepoon. Toivotaan, että vauvat malttavat vielä odottaa ja supistukset rauhoittuvat. Onneksi viikkoja on jo hyvin ja saat parasta mahdollista hoitoa. Paljon jaksamista ja tsemppiä raskaaseen tilanteeseen <3

   Poista

Kiitos kommentista! <3