Sivut

perjantai 10. toukokuuta 2013

Sokerirasituskoe ja raskausdiabetes

Tämä tästä nyt vielä puuttui. Raskausdiabetes.

Tänään tehtiin sokerirasituskoe, kun eilen pissassa oli sokerit +++. Koe tehdään muutenkin kätilön mukaan valtaosalle raskaana olevista, erityisesti monikko-odottajille. Olin eilisen ilman herkkuja ja "ylimääräisiä" naposteltavia. Paastosin 12 tuntia ennen koetta.

Aamu alkoi verikokeella. Katsottiin paastoarvo ennen litkun juomista, 4,2. Kuulemma tosi hyvä arvo. Siinä vaiheessa olin jo varma, että ei mulla raskausdiabetesta ole, kunhan tarkistetaan.

Join 2 mukillista överimakeaa, onneksi kylmää, vadelmanmakuista nestettä. 1 ja 2 tunnin kuluttua nesteen juomisesta otettiin verikoe ja katsottiin sokeriarvot.
Sokerirasituskoe ei ollut paha juttu, pieni ällöheikotus ekan tunnin ajan. Aamiainen maistui taivaalliselta kokeen jälkeen!

Tulokset tuli parin tunnin kuluttua: kaksi poikkeavaa arvoa. Molemmat litkun jälkeiset arvot poikkeavat. Jo yksi poikkeava viittaa raskausdiabetekseen.

Sain infolapun luettavaksi ja myöhemmin päivällä tuli diabeteskätilö käymään. Kätilö neuvoi oikean ruoan valinnassa ja kertoi mitä tarkoittaa olla raskausdiabeetikko. Opettelin mittaamaan sokeriarvot. Olin kauhusta kankeana, kun piti pistää. Kai se onnistuu ja siihen tottuu.

Ruokavalio meni uusiksi ja suoraan sanottuna raivostuttaa katsoa sitä ruokataulukkoa. Kaikki vähänkin hyvä on kielletyllä listalla ja esim.karkkeja voi syödä 20 grammaa VIIKOSSA?! Inhottavaa miettiä jokaista suupalaa. Hedelmähimo joutuu koetukselle, kun niidenkin syöntiä rajoitetaan. Jesse tyhjensi mun "herkkulaatikon" ja jätti pelkästään pari omppua...

Mittaan viikonloppuna arvot ennen ja 1h ruokailun jälkeen. Maanantaina diabeteskätilö tarkistaa ne ja miettii pitääkö ruokavaliota muuttaa vielä jotenkin ja tarttenko insuliinihoitoa. Koko loppuraskaus menee uudella ruokavaliolla ja sokeriarvojen mittauksella. Synnytyksen jälkeen pitää olla tarkkana, ettei kehity 2.tyypin diabetesta. Siitä tulee lisätietoa synnytyksen jälkeen.

Itkin Jesselle, että taasko kuulutaan siihen hemmetin prosenttilukuun asiassa, minkä ei ikinä usko sattuvan omalle kohdalle. Pienten itkupotkuraivarien jälkeen ei voitu enää ku nauraa: siis oikeasti, mitä meille voi enää käydä? Kaikki alkaa olla koettu. Tähän tilanteeseen ei oltais tarvittu nyt vielä diabetestakin riesaksi. Enää en ylläty mistään.

Onko teillä kokemuksia raskausdiabeteksesta? 

ps. Kiitos kommenteista, te lukijat olette ihania ja teette päivästä paremman! <3  

13 kommenttia:

 1. Voi ei :/ Ei voi muuta sanoa kuin YRITÄ JAKSAA! <3

  VastaaPoista
 2. Voi inhottavaa! Kyllä nyt kaiken mahdollisen näytät saavan :/ Jaksamista!

  VastaaPoista
 3. Kyllä teitä nyt koetellaan.. Jaksamisia edelleen täältä suunnasta! Ei ole raskausajan diabetes miule tuttu, mutta onneksi olet siellä sairaalassa, niin osaavat huoleehtia hyvin :) (tai no onneksi ja onneksi, mutta...)!

  Itse uskon, että kaikella on tarkoituksensa, vaikka ei aina siltä tunnukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Joo se kyl osaltaan helpottaa, että oon täällä ja apu on saatavilla koko ajan.

   Poista
 4. 20 grammaa viikkossa, johan on tiukka linja! Aikamoista :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö! Järkytyin! Ehkä eniten siitä, että hedelmien ja marjojen syönti on myös todella rajattu. Oon tottunut syömään niitä etenkin raskausaikana paljon :(

   Poista
 5. Voi ei, sua nyt selvästi koetellaan :( Tyhmää kun joidenkin ihmisten täytyy saada nuo kaikki vaivat harteilleen :( Onneksi sulla on kuitenkin kaksi ihanaa ja tervettä poikaa palkintona tästä kaikesta <3 Tuo 20 grammaa viikossa kuulostaa kyllä ihan kamalalta, eihän se oli mitään?! :D

  Mikä teidän tavoite nyt on? Siis viikkoja ajatellen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tai siis tottakai mahd pitkälle, mutta eikö teillä ollut aina jokin tavoite? :)

   Poista
  2. Vähän liiaksikin jo, välillä mietin miten tää voi olla edes mahdollista! Niinpä, pojat on tän kaiken arvoisia ja enemmänkin <3
   Haha no ei olekaan! :D Oon vieläpä karkkihirmu ja aina tykännyt kaikesta makeasta!

   Tavoite on 28 viikkoa. Se on lääkärin mukaan tosi kova tavoite, että saas nähdä miten pitkälle päästään! Mut 28 viikkoa olis jo tosi hienoa ja lääkärit olis tyytyväisiä! :)

   Poista
 6. Tsemppiä ruokavalion uusimisen kanssa!
  Mulla todettiin rd myös muutamisen viikkoa sitten. Onneksi hirveen suuria muutoksia ei lopulta joutunutkaan tekemään, toki jättämään napostelut ja herkuttelut pois.. :)
  Koin kans suuren shokin, kun tosiaan VIIKON ainoa makeinen saa olla about Mars-patukka.. :D
  Seurailin aluksi viikon sokeriarvojani ja jokainen arvo oli sallituissa luvuissa. Tämän jälkeen mulla harvennettiin mittailut vain joka toiseen viikkoon. (Mitään insuliinihoitoa ei siis oo käytössä, vain ruokavalio) Toivottavasti sullakin kävisi näin, niin ei tarttisi ylimääräistä ressiä ottaa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaika! :) Oi, kohtalotoveri! Mä oon vieläkin vähän ymmälläni uudesta ruokavaliosta, että mitä kandee korvata milläkin yms., mutta kyl se tästä. Vaikea uskoa, että karkkimäärä on niin mitätön! Se tekee tiukkaa, mutta pitää vaan ajatella terveyttä ja pelätä 2.tyypin diabetesta tarpeeksi paljon :D
   Toivotaan, että mulla käy yhtä hyvin (tosin 1 arvo ollut jo yli sallitun...). Tsemppiä sulle ja hyvää loppuraskautta :)

   Poista

Kiitos kommentista! <3